< Alle onderwerpen
Afdrukken

Samenstelling van het eten

Het dieet van de New Forest pony laat de veranderingen van gewassen die door het jaar heen optreden, goed zien. In de zomer bestaat het dieet voor 60% uit gras, maar in de winter is dit nog maar 30%. De pony’s eten dan in meer afgeschermde gebieden, zoals bossen en ander boom- en struikenrijk gebied. In de winter eten ze voornamelijk brem, heide, struiken, ruigtekruiden en hulst. Als er echt weinig voedsel is, eten paarden soms oude uitwerpselen.

In de gedomesticeerde omgeving krijgen paarden vaak energierijk krachtvoer en verhoudingsgewijs weinig ruwvoer. In veel stallen zijn er 2 voerbeurten per dag met krachtvoer, en 3 voerbeurten met ruwvoer. Soms worden beiden in combinatie aangeboden. De meeste paarden hebben echter geen behoefte aan krachtvoer, maar juist voldoende ruwvoer. In veel stallen staan paarden lange perioden zonder voedsel.

Het is mogelijk dat het type voer het gedrag van het paard beïnvloedt, en dat komt met name tot uiting bij paarden die voornamelijk op stal staan. In het voer dat paarden in de natuurlijke omgeving eten zitten veel vezels. In het voer dat paarden die op stal staan eten, zitten vaak veel meer zetmeel en koolhydraten. Dat type voer wordt in verband gebracht met sneller eten, een veel hogere hartslag bij stress, een hogere reactiviteit en meer alerte reacties. Een dieet dat bestaat uit veel vet vermindert juist de reactiviteit en mate van alertheid.

Beaver, 2019
Heleski, 2010
Joubert, 1972
Sarafchi, 2013

Inhoudsopgave
× Contact via WhatsApp