Lijnzaad

Lijnzaad is zaad van de vlasplant (Linum usitatissimum) en biedt tal van voordelen voor je paard, waaronder verbeterde huid- en vachtgezondheid door omega-3-vetzuren en ondersteuning van de spijsvertering dankzij de vezels. De slijmstoffen in lijnzaad beschermen de maag en darmen, en de antioxidanten helpen het immuunsysteem te versterken. Het is een veelzijdig supplement dat kan bijdragen aan de algehele gezondheid en welzijn van je paard.

Lijnzaad is een van de oudste gecultiveerde gewassen, met bewijs van teelt dat teruggaat tot ongeveer 9.000 jaar geleden in het Midden-Oosten. Vlas werd niet alleen voor de zaden gekweekt, maar ook voor de vezels die gebruikt werden om linnen te maken, een van de oudste textielsoorten ter wereld. In de middeleeuwen werd het soms gebruikt om kleding brandwerend te maken. Mensen ontdekten dat een behandeling met lijnzaadolie linnen weefsels minder vatbaar maakte voor vuur, wat vooral nuttig was in een tijd waarin huizen grotendeels van hout waren en branden een constant gevaar vormden. In zowel de oudheid als de middeleeuwen werd lijnzaad soms ook geassocieerd met magische of beschermende eigenschappen. Het werd bijvoorbeeld in huis gestrooid om kwade geesten af te weren of om bescherming te bieden tegen blikseminslag.

 6,95 16,95

Lijnzaad (Linum usitatissimum) voor paarden

Lijnzaad (Linum usitatissimum) voor paarden gebruikt men traditioneel vooral vanwege de omega-3 vetzuren, antioxidanten en slijmstoffen die bijdragen aan algehele gezondheid en welzijn.

Belangrijke bestanddelen

Belangrijke werkzame stoffen in lijnzaad zijn alfa-linoleenzuur, een omega-3 vetzuur dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft en lignanen, stoffen die kunne helpen bij het reguleren van de hormoonbalans. De werking hiervan wordt uitvoerig onderzocht.. Kijk bij het tabblad wetenschap voor meer informatie.

De traditionele redenen voor het gebruik van lijnzaad

Er zijn 11 redenen waarom lijnzaad traditioneel in gebruik is, namelijk:

  1. Ondersteuning van de spijsvertering
  2. Ondersteuning van de huid en vacht
  3. Ontstekingsremmende eigenschappen
  4. Energiebron zonder suikerpiek
  5. Bevordering van de gezondheid van de gewrichten
  6. Ondersteuning van het immuunsysteem
  7. Ondersteuning van de hormonale balans
  8. Verbetering van de gezondheid van de ademhaling
  9. Ondersteuning van herstel na ziekte
  10. Bevordering van de vruchtbaarheid
  11. Hulp bij gewichtstoename

Ondersteuning van de spijsvertering

Lijnzaad bevat slijmstoffen, die bij vermenging met water een gelachtige substantie vormen. Dit kan de darmwand beschermen en helpen bij het verlichten van spijsverteringsproblemen, zoals diarree en zandophoping in de darmen. Door de slijmstoffen kan lijnzaad helpen zand te verwijderen uit de darmen, wat koliek door zandophoping kan voorkomen. Dit maakt het vooral nuttig voor paarden die op zandige grond grazen.

Ondersteuning van de huid en vacht

Lijnzaad is ook rijk aan omega-3 vetzuren, die helpen bij het bevorderen van een gezonde huid en een glanzende vacht. Traditioneel voerde men lijnzaad vaak om de vacht van paarden extra glans te geven, vooral tijdens de rui of in het showseizoen. De ontstekingsremmende eigenschappen van lijnzaad helpen bij het behandelen van huidaandoeningen zoals eczeem, jeuk en droge huid.

Ontstekingsremmende eigenschappen

De omega-3 vetzuren in lijnzaad hebben vervolgens ontstekingsremmende eigenschappen, wat traditioneel werd gebruikt om de gewrichten te ondersteunen en ontstekingsgerelateerde aandoeningen te verminderen.

Energiebron zonder suikerpiek

Lijnzaad bevat daarnaast veel gezonde vetten, wat zorgt voor een duurzame energiebron zonder de snelle piek in suiker of zetmeel, zoals bij graan. Dit maakt het een populaire keuze voor paarden die gevoelig zijn voor insulineresistentie of hoefbevangenheid.

Bevordering van de gezondheid van de gewrichten

Traditioneel voerde men lijnzaad aan paarden met gewrichtsproblemen zoals artrose vanwege de ontstekingsremmende werking van de omega-3 vetzuren, wat helpt bij het verminderen van stijfheid en pijn.

Ondersteuning van het immuunsysteem

Lijnzaad is ook rijk aan lignanen, plantaardige stoffen die een sterke antioxidantwerking hebben. Dit versterkt het immuunsysteem van paarden.

Ondersteuning van de hormonale balans

Lijnzaad bevat fyto-oestrogenen (lignanen), die kunnen helpen bij het ondersteunen van de hormonale balans, vooral bij merries. Traditioneel werd het gebruikt om hormonale schommelingen en bijbehorende gedragsveranderingen te verzachten.

Verbetering van de gezondheid van de ademhaling

De slijmstoffen in lijnzaad helpen bij het verzachten van geïrriteerde luchtwegen en het verminderen van hoest, wat traditioneel werd toegepast bij paarden met ademhalingsproblemen.

Ondersteuning van herstel na ziekte

Vanwege het hoge gehalte aan essentiële vetzuren, eiwitten en vitaminen werd lijnzaad vaak aan herstellende paarden gevoerd om hun gezondheid en conditie te verbeteren na ziekte of een periode van stress.

Bevordering van de vruchtbaarheid

Door de omega-3 vetzuren en lignanen kan lijnzaad de vruchtbaarheid ondersteunen, vooral bij fokmerries. Traditioneel werd het ingezet om het reproductieve systeem gezond te houden.

Hulp bij gewichtstoename

Lijnzaad is een goede bron van calorieën en kan paarden helpen om aan te komen, zonder het risico van suikerrijke voeding. Het is daardoor een nuttig supplement voor paarden die moeite hebben om op gewicht te blijven.

Algemeen over kruiden voor je paard

Wil je weten welke kruiden jouw paard mag eten? Bekijk dan ons kruidenoverzicht (PDF document)

Paarden vinden lijnzaad erg lekker, maar het is goed om het met mate te geven. De veilige grens is 200 gram per dag voor een paard van 600 kilo.

Gebroken of ongebroken?
Hoe zit het nu precies met gebroken en ongebroken lijnzaad? Daar wisselen de meningen over. Een paard kan zowel gebroken als ongebroken lijnzaad eten. Bij ongebroken lijnzaad is er een kans dat de zaadjes onverteerd door het verteringssysteem van het paard gaan. De nuttige stoffen haalt het er dan niet uit. Gebroken (of gemalen) lijnzaad is minder lang houdbaar: er is een kans dat het ranzig wordt, zeker als je het niet goed (droog) bewaart. Het beste is om ongebroken lijnzaad vlak voor dat je het aan je paard geeft, te breken. Dat doe je bijvoorbeeld met een koffiemolen.

Is lijnzaad giftig?
En zit er geen gif in lijnzaad? Lijnzaad bevat cyanogene glycosiden, die bij inname cyanide kunnen vormen. Hoewel het risico op vergiftiging laag is bij normaal gebruik, kan het koken of weken van gebroken lijnzaad helpen om deze stoffen af te breken. Het voeren van gematigde hoeveelheden lijnzaad is veilig. Maar uit onderzoek dat bij mensen is uitgevoerd, lijkt het ook met de kans op cyanide-vergiftiging wel mee te vallen.

Er is onderzoek gedaan naar de werking van lijnzaad bij paarden.

Samenvatting van het onderzoek
In dit onderzoek wordt geconcludeerd dat supplementen op basis van lijnzaadgrutten (met ongeveer 6,3%-6,7% lijnzaadgrutten in de droge stof (DS) van het dieet, of 0,8 g/kg lichaamsgewicht/dag) en voer met oplosbare vezelbronnen (bietenpulp, gedroogde wortelen) de verteerbaarheid van ruw eiwit en vet in het hooi-haverdieet van paarden verbeteren en bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt in voedingsstrategieën ter vervanging van granen in het rantsoen van paarden om de inname van zetmeel te verminderen zonder dat dit nadelige effecten heeft op de bloedparameters en de gezondheid van de paarden.

Saastamoinen, M., & Särkijärvi, S. (2020). Effect of Linseed (Linum usitatissimum) Groats-Based Mixed Feed Supplements on Diet Nutrient Digestibility and Blood Parameters of Horses. In Animals (Vol. 10, Issue 2, p. 272). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/ani10020272

Samenvatting van het onderzoek
Het doel van deze studie was om het effect van lijnzaadsupplementatie (Linum usitatissimum) op de huidtestrespons van atopische paarden te kwantificeren. Resultaten toonden aan dat supplementatie met lijnzaad gedurende 42 dagen bij onze proefpaarden de gemiddelde huidtestrespons op Culicoides sp. verminderde. Deze observatie ging gepaard met een significante afname van de langketenige verzadigde vetzuren; beheenzuur (22:0) en lignocerinezuur (24:0), in het haar van paarden die lijnzaad kregen. Er was ook een significante afname van aspartaataminotransferase en een toename van serumglucose bij de behandelde dieren op specifieke bemonsteringspunten. Er werd geconcludeerd dat; in deze kleine pilotstudie, lijnzaad in staat was om het laesiegebied van de huidtestrespons van atopische paarden te verkleinen, het vetzuurprofiel van het haar te veranderen, ontstekingen te verminderen en geen negatieve bijwerkingen opriep bij de proefpaarden.

O’Neill, W., McKee, S., & Clarke, A. F. (2002). Flaxseed (Linum usitatissimum) supplementation associated with reduced skin test lesional area in horses with Culicoides hypersensitivity. Canadian journal of veterinary research = Revue canadienne de recherche veterinaire, 66(4), 272–277. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12418783/

× Contact via WhatsApp