Valeriaan

Valeriaan (Valeriana officinalis) is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn kalmerende eigenschappen. De wortel van de plant bevat actieve stoffen die een ontspannend effect hebben op het zenuwstelsel. Het kruid wordt veel toegepast om stress, angst en slapeloosheid te behandelen, zowel bij mensen als dieren. Belangrijke bestanddeel van valeriaan zijn valereenzuur en valerenal.

Valeriaan wordt beschouwd als een ‘dopingmiddel’, omdat het een kalmerend effect heeft en prestaties kan beïnvloeden. Het is daarom verboden bij officiële wedstrijden. Valereenzuur staat op de lijst van verboden substanties van de FEI. De wortel van valeriaan heeft een doordringende geur die door veel mensen als onaangenaam wordt ervaren, maar het lijkt paarden weinig te deren. Naast paarden wordt valeriaan ook gebruikt bij honden en katten om angst en nervositeit te verlichten.

 8,95 16,95

Valeriaan (Valeriana officinalis) voor paarden

Valeriaan (Valeriana officinalis) voor paarden is een populair kruid, vooral vanwege de kalmerende werking. Het is echter belangrijk om altijd een dierenarts of kruidenspecialist te raadplegen voordat je het aan paarden of andere dieren geeft.

Belangrijke bestanddelen

Valeriaan heeft een aantal belangrijke bestanddelen, zoals valereenzuur en hesperidine. De werking ervan is uitvoerig onderzocht in wetenschappelijk onderzoek. Kijk bij het tabblad wetenschap voor meer informatie.

De traditionele redenen voor het gebruik van passiekruid

Er zijn 4 redenen waarom passiebloem traditioneel in gebruik is, namelijk:

  1. Kalmering bij stress en angst
  2. Ondersteuning bij training
  3. Spierverslapping
  4. Verlicht nerveus gedrag

Hieronder staat van elke reden een korte beschrijving.

Algemeen over kruiden voor je paard

Valeriaanwortel wordt traditioneel gebruikt om gestreste of nerveuze paarden te kalmeren, bijvoorbeeld tijdens reizen, wedstrijden, of bij vuurwerk.

Ondersteuning bij training

Het kruid kan helpen om gespannen of hyperactieve paarden beter te laten concentreren tijdens trainingen.

Spierverslapping

Valeriaan kan verlichting bieden bij spierkrampen of spierspanning, wat nuttig kan zijn na inspannende activiteiten of voor paarden met stijve spieren.

Verlicht nerveus gedrag

Valeriaan kan helpen bij paarden die gevoelig zijn voor geluiden of veranderingen in hun omgeving, door het verminderen van nervositeit.

Algemeen over kruiden voor je paard

Wil je weten welke kruiden jouw paard mag eten? Bekijk dan ons kruidenoverzicht (PDF document)

 

We adviseren je jouw paard per dag niet meer dan 75 gram kruiden te geven. Je doseert veilig vanaf een paar gram per kruid per dag. Het verschilt uiteraard per kruid hoeveel schepjes je precies nodig hebt. Maar een paard is heel erg goed in het herkennen van geuren en vindt ook een klein beetje kruiden al erg lekker. Net zoals wij ons eten met kruiden op smaak brengen.

Twijfel je of je paard de kruiden wel lekker vindt? Kies dan voor het proefpakket, waarin je 5 verschillende kruiden krijgt.

Het gebruik van kruiden is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg een dierenarts voordat je kruiden  gebruikt bij drachtige of zogende merries, paarden die medicijnen krijgen of paarden met bekende aandoeningen. Het is namelijk mogelijk dat een specifiek kruid een bijwerking veroorzaakt of een wisselwerking heeft met met bepaalde geneesmiddelen.

Er is zeer veel onderzoek uitgevoerd naar de werking van valeriaan.

Samenvatting van het onderzoek
De extracten van Valeriana officinalis (V. officinalis) behoren tot de meest gebruikte kruidengeneesmiddelen ter wereld. De wortels van deze medicinale plant blijken rijk te zijn aan een diverse set fytochemicaliën die biologisch actief zijn. Verschillende klassen van chemische verbindingen zijn aanwezig in de wortels van V. officinalis, waaronder terpenen, valepotriaten en lignanen. De hoge hoeveelheid bioactieve chemische componenten in de extracten van deze plant geeft het potentiële medicinale toepassingen bij verschillende pathologische aandoeningen zoals slaapstoornissen, hart- en vaatziekten, angst en depressie. Het meest voorkomende medicinale gebruik van V. officinalis-extract is voor de behandeling van slapeloosheid en het verbeteren van de kwaliteit van de slaap. De milde sedatieve effecten van het extract, evenals de afwezigheid van significante bijwerkingen, maken het een populair alternatief voor de synthetische sedatieve medicijnen die gewoonlijk worden geassocieerd met ongewenste bijwerkingen. In dit overzicht worden de bioactieve chemische componenten van V. officinalis en hun farmacologische activiteiten benadrukt. Ook worden de medicinale toepassingen van valeriaanextracten (V. officinalis) en de mogelijke werkingsmechanismen van de activiteiten besproken.

Al-Attraqchi, O. H. A., Deb, P. K., & Al-Attraqchi, N. H. A. (2020). Review of the Phytochemistry and Pharmacological Properties of Valeriana officinalis. In Current Traditional Medicine (Vol. 6, Issue 4, pp. 260–277). Bentham Science Publishers Ltd. https://doi.org/10.2174/2215083805666190314112755

Samenvatting van het onderzoek
“Valeriana officinalis” is erkend in de traditionele geneeskunde en wordt al sinds de oudheid gebruikt voor een verscheidenheid aan gezondheidsklachten. Het wordt vooral gewaardeerd om zijn kalmerende en slapende eigenschappen. Momenteel voeren wetenschappers talloze studies uit naar de exacte chemische samenstelling van valeriaan en de eigenschappen die ze in het menselijk lichaam met zich meebrengen. Dit artikel presenteert een verhalend overzicht van valeriaan.

Mytych, W., & Aebisher, D. (2022). “Valeriana officinalis” – a review. In European Journal of Clinical and Experimental Medicine (Vol. 20, Issue 3, pp. 260–265). University of Rzeszow. https://doi.org/10.15584/ejcem.2022.3.2

× Contact via WhatsApp