Een eerlijk verhaal over paarse zeep

over natuurlijke zeep en natuurlijke kleuren
Een paard in een natuurlijke omgeving met de ogen gesloten en een grote pluk manen op het voorhoofd.
oogverblindend wit

Over pigmenten

Wit. Oogverblindend wit. Moddervrij! Heerlijk zachte, golvende witte manen. Wie droomt daar nou niet van? Nou ja, jouw paard waarschijnlijk niet echt. Maar zeg nou zelf, het is best een uitdaging om je paard schoon te houden.

De oplossing daarvoor is een pigment, een stofje dat kleur geeft aan andere stoffen. En dan specifiek een paars pigment: paars kan namelijk kleuren (vooral gele en warme tinten) neutraliseren. Daardoor wordt wit nog witter.

Een verzameling groene en paarse zeep
zilvershampoo

Chemisch wit

Als je een wit paard hebt of je paard witte manen of een staart heeft, heb je vast wel eens zilvershampoo gebruikt. Daar zit een chemisch stofje in dat wordt gebruikt om kleur te versterken, zoals CI 60730.

Zoiets hoort natuurlijk niet thuis in zeep met natuurlijke ingrediënten. Maar een volledig natuurlijk paars pigment bestaat helaas niet. Poeder van de vlindererwt (Clitoria ternatea) komt misschien het meest dicht in de buurt, maar is giftig voor paarden – en de werking is verder niet onderzocht. Dat gaan wij ook niet doen: de kleurstof is peperduur en zou onze zeep onbetaalbaar maken.

ultramarijn, lapis lazuli en azuriet

Pigment van natuurlijke oorsprong

Daarom gebruiken we in onze paarse zeep het pigment CI 77007. Het bestaat onder andere uit natrium, aluminium, silicium en zwavel. Om het te maken wordt klei, soda (natriumcarbonaat), zwavel, houtskool, natriumsulfaat, en kwarts gemengd, tot zeer hoge temperatuur verhit, gemalen, gefilterd en geperst.

Wist je dat CI 77007 is ontstaan toen men in de 17e eeuw op zoek ging naar een goedkopere vervanger voor Lapis Lazuli (ultramarijn) en azuriet? In die tijd was de kleurstof (en het mineraal) duurder dan goud.

Een paard in een natuurlijke omgeving met op de achtergrond een waterplas en andere paarden voor een grote brug.