ons voerconcept: Trivitaal

fundament, supplement, variatie
gevarieerd en gezond

geef je paard meer!

Wij maken paardenvoer compleet! We bieden elk paard variatie bovenop een gezonde basis, met wat extra’s voor paarden die dat nodig hebben.

In een ideale wereld haalt jouw paard alle voedingsstoffen uit ruwvoer en zuiver drinkwater en kan het de hele dag vrij bewegen. Maar er zijn weinig paarden die in omstandigheden leven waarin ze vele hectares aan ruimte om rond te lopen en gevarieerde begroeiing hebben om te eten waar ze behoefte aan hebben. En ook de kwaliteit van ons ruwvoer wisselt sterk. 

Wist je dat een paard in de natuurlijke omgeving gemiddeld 15 uur per dag eet en nooit meer dan 84 minuten zonder eten is? En dat het dieet van New Forest ponies in de winter maar voor 30% uit gras bestaat?

15

in de natuurlijke omgeving eet jouw paard gemiddeld 15 uur per dag, met uitschieters naar 18 uur

30

in de winter bestaat het dieet van een New Forest pony voor slechts 30% uit gras

84

als het zelf kan kiezen staat jouw paard nooit langer dan 84 minuten zonder ruwvoer
Drie paarden die in een natuurlijke omgeving weg lopen van de camera
een goed begin

ruwvoer en balancer in de basis

Zorg ervoor dat de basis op orde is.
Geef onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit!
Om je te helpen bij het op orde brengen van de basis, biedt Vitasteed verschillende onderzoeken (zoals ruwvoeranalyses) die je kunt gebruiken om te bepalen wat de kwaliteit van je ruwvoer is en waar je tekorten moet aanvullen.

Maak de basis compleet met een compacte balancer.
Gebruik een balancer om tekorten in je ruwvoer aan te vullen, bijvoorbeeld de producten van Metazoa. We kiezen voor betaalbare balancers met zo gezond mogelijke natuurlijke bestanddelen, zonder overbodige vulmiddelen en met een laag suikergehalte.

Drie paarden die in een natuurlijke omgeving weglopen van de camera
gevarieerde aanvulling voor een gezond paard

boven op de basis: Trivitaal

1. Kies een fundament
Dit is je uitgangspunt. Je kiest een zo neutraal mogelijke, maar wel smakelijk fundament. Bietenpulp of Pink Mash bijvoorbeeld: paarden zijn er dol op en ook paarden die aanleg hebben om snel dik te worden kunnen het goed eten.

Zorg ervoor dat je de bodem geen volledige maaltijd is. Een handje (50 – 75 gram) bietenpulp is meer dan genoeg. 

2. Supplementeer naar behoefte van het paard
Elk paard heeft een andere behoefte. Die behoefte dek je voor een groot deel af met ruwvoer en een balancer, maar maatwerk is vaak ook nodig. Dat biedt je met supplementen. Denk bijvoorbeeld aan een extra dosis vitamine E (de natuurlijke variant natuurlijk).

Om supplementen betaalbaar te houden, bieden zij ze aan in poedervorm. Daarom is het fundament zo belangrijk: je kunt de poeder er goed in mengen.

3. Varieer met kruiden en bladeren
Heb je het fundament en supplementen gekozen, dan maak je je paard dolgelukkig door nog een laag toe te voegen. Het doel: eindeloos variëren, bijvoorbeeld met kruiden, zaden, bladeren, bessen of fruit.

Elk kruid, zaad, blad of bes heeft specifieke eigenschappen en je paard vindt ze heerlijk. Kijk maar wat jouw paard het lekkerst vindt!

 

bekijk de producten van Trivitaal

fundeer

Een smakelijke basis met weinig suiker.

bekijk producten

supplementeer

Vitaminen, mineralen en andere supplementen.

bekijk producten

varieer

Maak het gevarieerd en lekker.

bekijk producten
Een wit paard dat half slapend in een natuurlijke omgeving staat.

wat zegt de wetenschap?

Veel medicijnen hebben hun oorsprong in planten en kruiden. En van veel kruiden is bekend wat de werkzame stof is. Toch is er maar weinig onderzoek naar de werking van kruiden bij paarden. Dat komt omdat het moeilijk is om de juiste dosering van het kruid vast te stellen, maar ook omdat het lastig is een goede onderzoeksgroep van paarden samen te stellen.

Er is echter wel onderzoek beschikbaar. Bijvoorbeeld naar de werking van kruiden bij insulineresistentie (>> Potential treatments for insulin resistance in the horse: A comparative multi-species review, Tinworth et al., 2010). Of een meer algemeen overzicht van welke kruiden we aan paarden geven (>> Some commonly fed herbs and other functional foods in equine nutrition: A review, Williams et al., 2008). Soms is er heel specifiek iets onderzocht (>> Dietary Supplementation with Boswellia serrata, Verbascum thapsus, and Curcuma longa in Show Jumping Horses: Effects on Serum Proteome, Antioxidant Status, and Anti-Inflammatory Gene Expression, Beghelli et al., 2023).

Ook is er onderzoek naar hoe paarden omgaan met planten die ze niet kennen (>> Explorative behaviour in horses when presented with unfamiliar poisonous and non-poisonous plants, Wilk et al., 2024) en welke kruiden giftig zijn (>> The toxicology of herbs in equine practice, Harman, 2002).

Deze opsomming is verre van compleet, maar geeft wel aan dat er beweging is. Vitasteed vindt het belangrijk om het onderzoek te volgen. We werken onze website en productoverzicht dan ook voortdurend bij op basis van de laatste inzichten uit het onderzoek.

Is de werking van een specifieke vitamine of mineraal wetenschappelijk onderzocht? Dan vind je de verwijzing naar dat onderzoek bij het product.