< Alle onderwerpen
Afdrukken

Weken en stomen van hooi

Het weken van hooi tussen de 30 en 60 minuten kan het gehalte suikers verlagen, maar 30-50% van het kaliumgehalte verdwijnt ook.

Een aandachtspunt bij verpakt hooi is dat de hoeveelheid vocht die in het hooi zit voordat het wordt verpakt, bepaalt hoeveel schimmels er ontstaan in de eerste maand na het verpakken. Idealiter is het hooi volledig droog voordat het wordt verpakt, maar dat gebeurt in de huidige maatschappij steeds minder. Schimmels leiden bij veel paarden uiteindelijk tot longziekten, in het ergste geval tot COPD. De hoeveelheid schimmels is alleen met onderzoek in een laboratorium aan te tonen. Een geopend pak hooi kan overduidelijk schimmels vertonen, maar de schimmels kunnen er ook zijn als dat op het eerste gezicht niet zo lijkt.

Een oplossing hiervoor is het weken (of stomen) van hooi, iets wat ook veel wordt gedaan bij paarden die om gezondheidsredenen het hooi niet zo kunnen eten. Voorbeelden zijn paarden met gevoelige longen (weken vermindert de stoffigheid en verwijdert schimmels), of paarden met insulineresistentie (weken verlaagt de hoeveelheid suikers). Te lang weken van hooi (langer dan een half uur) zorgt er echter voor dat de hoeveeld mycotoxines (gif geproduceerd door schimmels) in het hooi toenemen, wat ook weer gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Stomen is dan een betere optie, maar weer zeer arbeidsintensief – een hooistomer kan relatief kleine hoeveelheden hooi tegelijk verwerken en is duur in aanschaf. En stomen is niet effectief voor elke aandoening: het vermindert de hoeveelheid suiker in hooi beduidend minder dan weken.

Mills, 2007
Ralston, 2007

Inhoudsopgave
× Contact via WhatsApp