het verhaal van Vitasteed

horse, health, happiness
Een stel paarden aan een hooiruif in een natuurlijke omgeving
elk paard verdient het beste voer

terug naar de basis

Elk paard verdient het beste voer. Om te bepalen wat dat is, moeten we teruggaan naar de basisbehoefte van het paard. En hoe die behoefte is ontstaan: dat was namelijk geen rechtlijnige ontwikkeling, maar een met veel zijpaden. De eerste paarden aten fruit en zachte bladeren. Door grote klimaatveranderingen verandert het voerpatroon noodgedwongen en krijgt het paard langzaam stevigere tanden om hard gras te vermalen. In de natuurlijke omgeving eet een paard wortels, takken en verschillende groene gewassen (waaronder vele grassoorten en kruiden).

Een paard dat een wilgentak eet
gezond, gevarieerd en betaalbaar

voer gevarieerd

Mals gras?

Dat is nogal een contrast met een groene wei met mals gras. Eigenlijk is dat gras helemaal niet zo goed voor onze paarden. Dat weten we wel, maar ze vinden het zo lekker! Net zoals met alles wat lekker is, mag gras best – maar wel met mate. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, want sommige paarden kunnen door medische aandoeningen echt niet op gras. Maar alleen gras en hooi, dat is wel erg eentonig. Is dat wel zo gezond?

Ruwvoer (en gras) als basis

In de basis voer jij jouw paard altijd onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit. Dat is (bij voorkeur onverpakt) kruidachtig hooi met een laag percentage aan suikers, onder de 10%. Onbeperkt is net zoveel als waar je paard zelf (dus niet je staleigenaar) behoefte aan heeft. Bied je ruwvoer verspreid over de dag aan en geef altijd wat ruwvoer voordat je gaat werken met je paard. Zo voorkom je maagproblemen.

Waarom dan variatie?

Omdat er in planten ontzettend veel voedingsstoffen zitten die je paard nodig heeft, maar waarvan het door eenzijdig voeren niet voldoende binnen krijgt. Variatie moet je als eigenaar vaak zelf zelf bieden, zeker wanneer je paard alleen weidegras of hooi krijgt. Dat doe je met verschillende kruiden, bladeren en bessen. Zo zorg je er voor dat je paard alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het in de natuur ook kan vinden. Hoe meer variatie, hoe meer voedingsstoffen. Daar doe je jouw paard een groot plezier mee!

Poutaraud, A., Michelot-Antalik, A., & Plantureux, S. (2017). Grasslands: A Source of Secondary Metabolites for Livestock Health. In Journal of Agricultural and Food Chemistry (Vol. 65, Issue 31, pp. 6535–6553). American Chemical Society (ACS). https://doi.org/10.1021/acs.jafc.7b00425

start vandaag met anders voeren

Een paard dat een handvol hooi eet
Vitasteed logo met een paard dat niet in balans is: het remt met de achterbenen en rent met de voorbenen

ons beeldmerk

Je ziet het natuurlijk zo, als echte paardenliefhebber: die tekening van het paard in ons logo, dat kan toch helemaal niet? Een paard dat vertraagt met de achterbenen en versnelt met de voorbenen?

De balans is zoek
Toch geeft dit goed weer waar het paard in de moderne huisvesting (een mooie omschrijving voor stal), maar ook in een goed nagebootste natuurlijke omgeving (zoals een paddock paradise) nog vaak mee te maken heeft. Te mager of juist te rijk hooi, te veel suiker en te weinig mineralen, voer met een hoog energiegehalte en beweging die daarbij achterblijft. De balans is zoek. En het herstellen van de balans is bijna altijd kostbaar, als je als paardeneigenaar al weet waar je moet beginnen.