< Alle onderwerpen
Afdrukken

Tijdsbesteding

Een gezond paard laat een tijdsbesteding zien die bestaat uit voorspelbare, herhaalde activiteiten. Die tijdsbesteding bestaat uit eten (en drinken), rusten en bewegen (en soms spelen). De bandbreedtes van de activiteiten tussen de verschillende onderzoeken die naar de tijdsbesteding zijn gedaan, zijn groot.

In de natuurlijke omgeving
Een paard dat vrij kan bewegen in een natuurlijke omgeving (“semi-feral”) besteedt tussen de 13% en 66.6% van de tijd aan foerageren, tussen de 8.1% en 29.3% aan rusten, tussen de 2.7% en 15.5% aan liggen, en tussen de 4.3% en 13.4% aan bewegen.

De leeftijd van het paard heeft een grote invloed op hoe het de tijd doorbrengt. Een veulen slaapt meer (liggend) en graast meer naarmate het ouder wordt. Een hengst brengt meer tijd door met staan (alert) en bewegen, en minder tijd met grazen dan een merrie.

Bij paarden die wel in een natuurlijke omgeving leven maar in een meer beperkte ruimte, is de tijdsbesteding iets anders: 29.8% tot 46.4% van de tijd aan foerageren, 36.4% tot 36.6% aan rusten, 5.3% aan liggen, 7.4% aan beweging, en 10.2% aan ander gedrag zoals groomen, spelen en drinken.

De tijdsbesteding wisselt met de seizoenen en patronen van activiteit herhalen zich meerdere keren per dag.

In de gedomesticeerde omgeving
Bij paarden in de gedomesticeerde omgeving is de tijdsbesteding anders. Foerageren beslaat tussen de 10% en 64% van de tijd, rusten 15.6% tot 68%, liggen 3% tot 27.3%, beweging als het paard in een stal staat 0.015% tot 19.3% en 2.5% tot 19.3% als het paard niet in een stal staat en ander gedrag zoals drinken en groomen 2% 11.5%.

Het voerregime heeft grote invloed op hoe lang paarden in de gedomesticeerde omgeving eten. Als er met een vaste regelmaat (en vaste hoeveelheden) wordt gevoerd, besteedt het paard veel minder tijd aan eten. Er is een activiteitenpatroon zichtbaar dat lijkt op dat in de natuurlijke omgeving, waarbij er overdag meer tijd wordt besteed aan eten. De omvang van de leefomgeving (en hoeveel paarden daar in staan) heeft geen invloed op hoe lang een paard eet, maar logischerwijs wel op hoeveel tijd het besteedt aan beweging – het staat dus minder stil of rust minder.

Als er interventies (onbeperkt voer, grotere ruimte en minder paarden in die ruimte) worden gedaan, dan wordt de tijdsbesteding van paarden in de gedomesticeerde omgeving vergelijkbaar met die in de natuurlijke omgeving.

De tijdsbesteding van paarden in de gedomesticeerde omgeving is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over “de andere 23 uur”, om aan te geven dat het ook belangrijk is om te kijken naar wat de omstandigheden zijn waarin het paard zich bevindt buiten dat ene uur per dag waarin er iets met ze wordt gedaan door bijvoorbeeld de eigenaar. 

Auer, 2021

Inhoudsopgave
× Contact via WhatsApp