< Alle onderwerpen
Afdrukken

Hoeveel is voldoende ruwvoer?

Een manier om het natuurlijke gedrag van paarden zoveel als mogelijk na te bootsen in een stal (met alle belemmeringen die een stal verder kent) is in ieder geval de voortdurende beschikbaarheid van ruwvoer. Een paard met voldoende ruwvoer besteedt gemiddeld 16 uur per dag aan eten en laat minder stereotype gedrag zien.

Er wordt vaak een draai gegeven aan wat “voortdurende beschikbaarheid” betekent, bijvoorbeeld door er “naar behoefte” achter te plaatsen (en het is dan de staleigenaar die de behoefte van het paard bepaalt). Het is echter niet zo dat een paard vanzelf stopt met eten, of zelf weet wanneer het voldoende heeft: in de natuurlijke omgeving is er altijd voedsel aanwezig, maar moet het paard er in sommige seizoenen “meer voor doen”. En een paard zal uit zichzelf niet snel te veel eten (met als uitzondering een medische aandoening). Het paard denkt simpelweg niet op die manier. Als er problemen met voeren zijn, dan veroorzaken wij die. Bijvoorbeeld als we hooi met te veel eiwit en suiker of te weinig mineralen geven, of te veel krachtvoer. En voldoende beweging is een randvoorwaarde.

Voor veel paardeneigenaren is het een duivels dilemma, maar ga niet zomaar zelf experimenteren. Raadpleeg altijd een dierenarts voordat jij of de eigenaar van je stal je paard op een rigoureus dieet zet.

Pesso, 2016

Inhoudsopgave
× Contact via WhatsApp