< Alle onderwerpen
Afdrukken

De (uit)loopstal

Een loopstal is een overkoepelende benaming voor een stal die veel ruimer is dan een gewone stal. Het kan een afgesloten ruimte zijn met daarin meerdere paarden, maar ook een enkele overdekte stal zijn met de mogelijkheid voor het ene paard dat er in staat om naar buiten te lopen.

De omvang van het gedeelte waarin paarden kunnen liggen bepaalt hoe lang het paard ligt. In een open stal (4.6 m2 beschikbaar per paard) ligt een paard aanzienlijk minder lang dan in een oplopend groter oppervlak (10 m2 en 17 m2): respectievelijk 59 minuten, 103 en 134 minuten gemiddeld. Hoe minder paarden per vierkante meter, hoe meer paarden gaan liggen. Gemiddeld lijkt 17m2 per paard de maatstaf, maar uit ander onderzoek blijkt dat 3 keer de schofthoogte in het kwadraat niet voldoende is en het eerder het dubbele zou moeten zijn (91 minuten bij 6 keer de stokmaat in het kwadraat tegenover 63 minuten bij 3.5 keer de stokmaat in het kwadraat). Voor paarden die lager in rang staan is meer ruimte zeer bevorderlijk. Als er toch meer paarden per vierkante meter zijn, dan splitsen de paarden zich op en gebruiken ze de ruimte in de open stal die bedoeld is om te liggen om beurten.

De gebruikte bodembedekking heeft veel invloed op hoe lang paarden liggen, ongeacht de omgeving. De voorkeur heeft zacht strooisel, met stro als belangrijkste gevolgd door houtkrullen. Uit onderzoek waar niet-eetbare bodembedekking werd gebruikt in open stallen was de volgorde eerst houtkrullen (74 minuten), dan rubberen matten (62 minuten) en daarna zand (43 minuten). Daarbij geldt wel dat rubber beter wordt geaccepteerd als er een minimale hoeveelheid natuurlijk materiaal overheen gestrooid wordt, en in andere onderzoeken is het juist andersom (meer ligtijd op houtkrullen dan op rubberen matten).

De voerbakken en waterbakken moeten minimaal 1 meter uit elkaar liggen. Er is 1 waterbak voor 5 paarden, als er meer dan 1 paard in de loopstal staat. De voorkant van de loopstal is overdekt, de achterkant open. Als vloer wordt beton gebruikt, die in het overdekte gedeelte is bedekt met stro.

Baumgartner, 2015
Fader, 2004
Kjellberg, 2021

Inhoudsopgave
× Contact via WhatsApp