< Alle onderwerpen
Afdrukken

Scheiden van paarden

In de moderne paardenhouderij is het vaak noodzakelijk om paarden van elkaar te scheiden, bijvoorbeeld omdat de eigenaar iets met het paard gaat doen. Jonge paarden vinden het moeilijker om van elkaar gescheiden te worden dan oudere, waarschijnlijk omdat die geleerd hebben om met een scheiding om te gaan. Bij het trainen van paarden is het echter altijd beter om een ander paard in de buurt te hebben. Dit verlaagt de stress van het paard dat getraind wordt. De hartslag is bijvoorbeeld altijd lager.

Paarden die alleen zijn, hebben meer interesse in toenadering van mensen dan paarden die in een groep staan. Het gedrag dat een alleenstaand paard dan vertoont (zoals bijten) is echter niet per definitie wenselijk.

Bij het uit een groep halen van een paard wordt vaak gezegd dat dit gevaarlijk is voor de mens. Onderzoek toont aan dat dit wel meevalt: het grootste risico treedt op als de mens stil staat in de groep, waardoor paarden dichterbij kunnen komen. Op het moment dat een mens het paard heeft aangeklikt en naar de uitgang loopt, verandert de cohesie van de kudde. De kudde gebruikt gecoördineerde bewegingspatronen om die cohesie te bewaren. Verschillende paarden zullen het paard dat uit de groep wordt gehaald, dus volgen. Er zijn drie redenen waarom een ander paard zal volgen: sociale status van en relatie tot het geleide paard, het aantal paarden dat al beweegt en de afstand tussen de verschillende paarden. Het is overigens niet zo dat een paard met een hogere rang in de kudde automatisch wordt gevolgd. Ook verandert de dynamiek van de groep niet nadat een paard uit de kudde is gehaald. De kudde herstelt de balans als vanzelf.

Hartmann, 2012

Inhoudsopgave
× Contact via WhatsApp