< Alle onderwerpen
Afdrukken

Voedselbal, foodball, equiball

De foodball, equiball of Edinburg Foodball is een cilindervormig apparaat met een gat waar voer uit kan komen, en een opslag voor voer (meestal pellets, maar ook wortels worden gebruikt). De bedoeling is dat het paard de bal met de neus tegen de bal duwen en zo natuurlijk foerageergedrag nabootsen.

De equiball is een vergelijkbaar apparaat. Uit onderzoek met een beperkt aantal paarden blijkt dat het gebruik ervan zorgt voor een afname van de tijd die het paard besteedt aan staan, dat het minder tijd besteedt aan stro eten, minder stereotypen laat zien, de hartslag verlaagt (paarden die stereotypen laten zien hebben een hogere hartslag, wat suggereert dat een stereotype hoge hartslag wordt veroorzaakt door opwinding veroorzaakt door frustratie) en meer beweegt. Die voordelen zijn het sterkst als het apparaat net geïntroduceerd is, dus de nieuwigheid gaat er op een gegeven moment wel af. Gebruik van een hooinet heeft deze effecten niet. Opvallend is dat een paard met voernijd ook de equiball verdedigt.

Een ander onderzoek laat zien dat paarden met stereotype gedrag veel minder van dit gedrag laten zien als ze een equiball hebben.

Henderson, 2004
Meers, 2004
Winskill, 1996

Inhoudsopgave
× Contact via WhatsApp