< Alle onderwerpen
Afdrukken

Hoeveel eet een paard?

Een paard eet in 24 uur 2.5 tot 3% van het lichaamsgewicht aan ruwvoer, als er tenminste voldoende voer beschikbaar is. Die hoeveelheid bereikt een paard na 2 – 3 weken van voldoende beschikbaar ruwvoer. Bij paarden die mager of uitgehongerd zijn, kan dit oplopen tot 3.5%. Uiteraard moeten er dan wel voldoende voedingsstoffen in het ruwvoer zitten.

Er is vrij weinig onderzoek naar hoeveel gras paarden eten als ze op de wei staan. Onderzoek bij zware paarden (gemiddeld gewicht 674 kilo) laat zien dat ze in de natuurlijke omgeving in graslanden gemiddeld 21.9 kilo gras eten, hetgeen veel meer is dan wat paarden volgens de gangbare rekenmethoden nodig hebben. Daarnaast brachten de paarden in dit onderzoek 70% van hun tijd door in een klein gebied, namelijk 10% van het gehele gebied dat ze tot hun beschikking hebben. In dat kleine gebied eten ze bij voorkeur kort gras (korter dan 4 cm). Dit graasgedrag zorgt er voor dat de planten in “young growing stages” blijven, waardoor de kwaliteit van dat gras hoger is dan het gras dat de paarden niet begrazen. 

Paarden in de gedomesticeerde omgeving krijgen vaak zowel te weinig als te veel eten aangeboden. Te veel leidt tot paarden met overgewicht (alhoewel paarden in de lente en zomer verhoudingsgewijs meer eten om in de winter of periodes van droogtes voldoende reserves te hebben). Te weinig zorgt ervoor (behalve dat ze niet-eetbare bodembedekking kunnen gaan eten) dat paarden niet voldoende kauwbewegingen maken, wat een grote impact heeft op het spijsverteringssysteem. Problemen die kunnen optreden zijn verminderde passagesnelheid, een risico op zweren in de maag en een verhoogd risico op koliek. 

Een paard dat continu toegang tot ruwvoer heeft is meer ontspannen, wat we bijvoorbeeld terugzien bij sociaal gedrag en allogrooming. Daarnaast is een merrie meer vruchtbaar en hebben paarden over het algemeen een betere lichaamsconditie.

Beaver, 2019
Benjahali, 2009
Fleurance, 2001
Ralston, 1986

Inhoudsopgave
× Contact via WhatsApp