< Alle onderwerpen
Afdrukken

Jonge merries in de harem

Jonge merries gaan uit zichzelf weg uit de kudde: er is dus geen sprake van verjagen door de hengst of andere (jonge) merries. Een hengst probeert wel altijd om de kudde bij elkaar te houden – dus ook het eigen nageslacht – maar lijkt er bij jonge merries minder aandacht aan te besteden. Een sexueel actieve jong merrie verlaat regelmatig de kudde (en we moeten aannemen dat de hengst dit oogluikend toestaat) om te paren met een hengst uit een andere kudde, maar keert in het begin wel terug. Als een merrie de kudde eenmaal verlaat, is er altijd een andere hengst die haar inlijft bij zijn kudde. 

Op deze manier komt inteelt in een kudde niet voor en blijft de genetische diversiteit in stand. Als een jonge merrie geslachtsrijp is verlaat ze de kudde. In sommige gevallen, waarin merrieveulens langer in de kudde blijven, vertoont de hengst geen interesse.

Tegelijkertijd is er eigenlijk maar weinig onderzoek gedaan naar hoe vaak inteelt in het wild voor komt, of wie nu het initiatief neemt tot het voorkomen van inteelt (de jonge merrie doordat ze vertrekt, of de hengst die niet paart met jonge merries met een familierelatie). Er is wel bekend dat jonge merries altijd de kudde verlaten waarin hun moeder zit, ongeacht of de hengst van die kudde de vader is. 

De meeste jonge merries verlaten de kudde voordat ze hun eerste veulen krijgen, maar sommige wachten tot na de eerste veulen. Tussen de 1 en 2 jaar verlaten de meeste jonge merries de kudde, na hun 5e jaar doen ze dat niet meer.

Sommige jonge merries vertrekken uit de harem voordat ze een veulen krijgen, andere jonge merries vertrekken vlak nadat ze een veulen hebben. Voor hengsten uit andere harems is het relatief eenvoudig om deze merries makkelijk te veroveren, omdat ze met een jong veulen aan de been niet heel snel zijn. De hengst van de harem laat deze merries gaan. Oudere merries die een veulen krijgen, beschermt hij wel.

Berger, 1987
Duncan, 1991
Feh, 1999
Linklater, 2009
Monard, 1996
Waring, 2003

Inhoudsopgave
× Contact via WhatsApp