< Alle onderwerpen
Afdrukken

Gesynchroniseerde beweging

In een kudde zien we dat paarden tegelijk dezelfde, gesynchroniseerde beweging maken door elkaar na te doen. De paarden in de kudde kunnen zich daarvan bewust zijn, maar het hoeft niet. Deze synchronisatie is niet uniek voor paarden, maar komt in veel verschillende gemeenschappen voor (ook bij mensen). Deze manier van bewegen biedt voordelen voor het paard, het houdt de kudde namelijk in stand en daarmee ook de overlevingskans. Het zorgt echter ook voor betere sociale banden. Het paard moet dus de bewegingen afstemmen op die van anderen in de omgeving.

De gemiddelde afstand tussen verschillende harems in een kudde is 40 meter, terwijl de gemiddelde afstand tussen individuen in een harem 3.5 meter is. Het is bij beweging van de kudde niet duidelijk of paarden een overzicht over de hele kudde hebben, of alleen kijken naar de dichtstbijzijnde harem. Waarschijnlijk zorgen paarden ervoor dat de afstand steeds ongeveer gelijk blijft, om ervoor te zorgen dat er geen concurrent op voedsel plaatsvindt. 

Het is goed mogelijk dat er een verschil in sociale status van harems in de kudde is, en dat paarden in staat zijn die sociale status te lezen op het niveau van de harem. Zo bevinden de grootste harems zich vaak in het midden van de kudde (op de veiligste plek).

Maeda, 2021

Inhoudsopgave
× Contact via WhatsApp