de maag van je paard

alle supplementen werken hetzelfde
bij een maagzweer gebruik je medicijnen

ondersteun de maag

Heeft jouw paard last van de maag? Dan heb je vast wel eens een supplement gebruikt.

Een supplement is geen geneesmiddel. De enige bewezen effectieve manier om van een maagzweer af te komen is met een medicijn (zoals Omeprazol en/of Sucralfaat). De werking van deze medicijnen is dat ze de productie van maagzuur remmen.

Je kunt je paard wel ondersteunen bij maagproblemen. Supplementen gebruik je om maagzuur te bufferen en te neutraliseren. Elk supplement werkt hetzelfde en bevat vaak ook dezelfde bestanddelen. De meest gebruikte is Lithothamne of Maerl.

vrijwel elk supplement heeft hetzelfde bestanddeel

maerl of lithothamne

Maerl is de naam voor een verkalkte, rode koraalalg. De alg zelf heet Lithothamnium calcareum. Het is dus hetzelfde product. Je vindt het op meerdere plaatsen in de wereld. Er zijn drie bekende oogstplaatsen: aan de Franse kust (met name Bretagne), de Ierse kust (de westkust) en de IJslandse kust. Het gehalte aan calcium is in de Franse versie iets lager dan de Ierse versie (32 ten opzichte van 28%).  De IJslandse versie bevat het hoogste calciumgehalte (34%) en is het meest zuiver.

Maerl is relatief goedkoop. Waarom betaal je dan veel geld voor een maagsupplement? Soms zitten er extra ingrediënten in, waarmee de producent de prijs probeert te rechtvaardigen. Je kunt echter het beste gewoon de pure versie (Maerl of Lithothamne) geven. Het is allemaal hetzelfde en meer dan 15 tot 20 euro per kilo hoeft het niet te kosten.

Kies wel de voedselveilige versie! Die geef je dan gemengd door het voer van je paard. Het ruikt licht visachtig, maar vrijwel alle paarden eten het gewoon. Maerl werkt effectief en snel, vanaf ongeveer twee uur na het innemen. Het is dus niet zo dat een paard pas na 4 tot 6 weken iets laat zien. Dat is vooral een manier van producenten om je meer te verkopen. En tenslotte: je kunt Maerl langdurig geven.