werkzame bestanddelen
wetenschap
Kruiden zijn hot! Maar ze staan eigenlijk al eeuwen in de belangstelling. Toch is er maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van kruiden. En dan bedoelen we de werking van een kruid in het geheel. Wat namelijk wel uitvoerig wordt onderzocht, is de werking van bepaalde bestanddelen van kruiden. Van sommige is de werking bekend: eucalyptol (eucalyptus) en menthol (pepermunt) bijvoorbeeld. Andere, zoals taraxasterol (paardenbloem)Â zijn veelbelovend.
Bij elk kruid staat een overzicht van deze bestanddelen, en een verwijzing naar wetenschappelijk onderzoek. Puur informatief. Want dat een bestanddeel in een kruid zit, wil nog niet zeggen dat het voor jouw paard werkt. Of in welke hoeveelheden je het moet geven. Wees daar voorzichtig mee, want kruiden zijn dan misschien krachtig, maar ze kunnen ook de werking van sommige medicijnen beïnvloeden.
gebruik van kruiden door de eeuwen heen
traditioneel gebruik
Bij elk kruid staat een uitleg over hoe het in de traditie werd gebruikt. Bijvoorbeeld dat olijfblad werd gebruikt om de bloeddruk te beïnvloeden. Of kamille vanwege de kalmerende eigenschappen. Vaak is er geen wetenschappelijk bewijs voor de werking van het kruid, maar is er wel een bestanddeel dat terug te leiden is tot de werking. Als dat zo is, dan staat dat beschreven bij het kruid. Maar natuurlijk kunnen tradities er ook goed naast zitten en is niet alles uit het verleden goed of beter dan nu. Ons advies: geef een kruid vooral aan je paard omdat het lekker is. Als smaakmaker dus, en om variatie te bieden.