wat is het en hoe werkt het?
magnesium
Magnesium (Mg) is een essentieel mineraal en een van de meest voorkomende elementen in het lichaam van mens en dier. Het speelt een cruciale rol bij veel biochemische processen, waaronder spierontspanning, zenuwgeleiding, botvorming en energieproductie.
Bij paarden is magnesium vooral bekend om zijn positieve effect op spieren, zenuwen en het verminderen van stress.
de juiste toepassing
Een tekort aan magnesium kan leiden tot spierstijfheid, nervositeit en verminderde prestaties.
Een goed afgestemde magnesiumsuppletie kan bijdragen aan een ontspannen en gezond paard.
vijf soorten met elk een eigen toepassing
soorten magnesium
Magnesiumoxide
Bevat een hoog percentage elementair magnesium (~50-60%), maar is matig opneembaar. Goedkoop en veel gebruikt voor paarden met een magnesiumtekort of ter ondersteuning van spieren en zenuwen. Kan laxerend werken bij overdosering.
Magnesiumcitraat
Goed opneembare vorm (~16% elementair magnesium). Snelle opname in het lichaam en vaak gebruikt bij paarden met een verhoogde magnesiumbehoefte, zoals sportpaarden of stressgevoelige paarden. Duurder dan magnesiumoxide.
Magnesiumsulfaat (bitterzout)
Bekend als “Epsom zout,” bevat ongeveer 10% magnesium en heeft een sterk laxerende werking. Soms gebruikt als tijdelijke kuur om spijsverteringsproblemen te ondersteunen of als spierontspannend badzout. Niet geschikt voor langdurig dagelijks gebruik vanwege het laxerende effect.
Magnesiumchloride
Bevat ongeveer 12% magnesium en lost goed op in water. Goede opname via de huid (bijv. in voetenbaden) en in sommige gevallen beter verdraagbaar dan magnesiumoxide. Heeft een bittere smaak, wat sommige paarden minder lekker vinden. En gebruik deze vorm van magnesium nooit op open wonden!
Magnesiumchelaat (bijv. magnesiumbisglycinaat)
Magnesium gebonden aan een aminozuur, waardoor de opname zeer efficiënt is. Zeer goed opneembaar en zacht voor de maag. Vaak gebruikt bij paarden met extreme stress of spierproblemen. Vaak duurder dan andere vormen.
uit mineralen, zeewater of pekel
productie van magnesium
Winning uit mineralen (dolomiet en magnesiet)
Dolomiet (CaMg(CO₃)₂) en magnesiet (MgCO₃) zijn gesteenten die veel magnesium bevatten. Deze worden gemijnd en verwerkt tot magnesiumverbindingen zoals magnesiumoxide (MgO) of magnesiumchloride (MgCl₂). Dat doet men door de gesteenten te calcineren. Dat is het verhitten van de magnesiumgesteente in ovens, waarbij de zuivere magnesium in poedervorm overblijft en andere stoffen verdwijnen.
Winning uit zeewater en pekel
Zeewater en pekel bevatten grote hoeveelheden opgeloste magnesium in de vorm van magnesiumchloride. Door een chemisch proces met kalk (Ca(OH)₂) haalt men magnesium als magnesiumhydroxide (Mg(OH)₂) uit het water. Door dit vervolgens te verhitten ontstaat magnesiumoxide. Dat kan dan weer verder verwerkt worden tot andere magnesiumverbindingen.
de verschillende vormen en hun toepassing
wanneer gebruik je welke soort
Maar wanneer gebruik je nu precies welke soort?
Dat heeft te maken met wat je probeert te bereiken. Voor algemene ondersteuning is magnesiumoxide een betaalbare en veelgebruikte optie. Als je een betere opname wil tegen een betaalbare prijs, dan is magnesiumcitraat de beste keuze. Als je de beste opname wil, dan kies je voor een magnesiumchelaat (zoals magnesiumbisglycinaat). Zoek je spierontspanning en detox-effecten, gebruik dan magnesiumsulfaat (Epsom zout) in kleine, tijdelijke hoeveelheden. Voor opname via de huid kies je voor magnesiumchloride. Dat doe je bijvoorbeeld als je paard slecht reageert op opname van andere soorten (via de voeding).
In de tabel hieronder zie je een overzicht van de meest gebruikte vormen van magnesium. Er staat ook een aantal vormen bij die je bij paarden niet zo vaak tegenkomt en we adviseren je dan ook bij de bekende vormen te blijven. De vulstoffen die we hieronder vermelden zijn om je een idee te geven: verschillende fabrikanten gebruiken vaak verschillende vulstoffen en zijn daar niet altijd even duidelijk over.
Magnesiumvorm Opneembaarheid Prijs Organisch/Anorganisch % Magnesium Vulstoffen (vaak gebruikt)
Magnesiumoxide Laag (~4-10%) Goedkoop Anorganisch ~55% Geen of minimale toevoegingen
Magnesiumcitraat Hoog (~30-40%) Gemiddeld Organisch ~16% Citroenzuur
Magnesiumglycinaat Zeer hoog (~80%) Duur Organisch ~14-18% Glycine
Magnesiumtauraat Hoog (~50-60%) Duur Organisch ~8-10% Taurine
Magnesiumlactaat Gemiddeld (~30%) Gemiddeld Organisch ~12% Melkzuur
Magnesiumsulfaat Laag (~10-15%) Goedkoop Anorganisch ~10% Geen of minimale toevoegingen
Magnesiumchloride Gemiddeld (~25%) Goedkoop Anorganisch ~12% Chloride
Magnesiumorotaat Hoog (~60%) Zeer duur Organisch ~7-8% Orotisch zuur
Magnesiumaspartaat Hoog (~40-50%) Duur Organisch ~7-10% Aspartinezuur
Magnesiummalaat Hoog (~30-40%) Gemiddeld Organisch ~15% Appelzuur