wat zit er in en hoe werkt het?
ondersteunt beweging
Supplementen voor het bewegingsapparaat van een paard zijn gericht op het ondersteunen van gewrichten, pezen, ligamenten, spieren en het verminderen van ontstekingen.
Er zijn ontzettend veel kruiden en supplementen voor het bewegingsapparaat van je paard in de omloop. In veel van daarvan zie je steeds dezelfde bestanddelen terugkomen, maar de samenstelling en dosering van de bestanddelen en ook de prijzen lopen enorm uiteen.
Hoe zit het nu echt? Lees alles over chondroïtine, hyaluronzuur, glucosamine, collageen, MSM, duivelsklauw, boswellia en curcuma.
het ideale supplement
Het ideale supplement voor het bewegingsapparaat van je paard ondersteunt gewrichten, bindweefsels, kraakbeen en spieren en ondersteunt bij ontstekingen en pijn.
natuurlijke stof uit kraakbeen en gewrichten
chondroïtine
Chondroïtine is een natuurlijke stof die voorkomt in het kraakbeen van gewrichten. Het is een glycosaminoglycaan (GAG), een belangrijk structureel onderdeel van kraakbeen dat helpt om water vast te houden en de elasticiteit en sterkte van het kraakbeen te behouden.
Een glycosaminoglycaan (GAG) is een lange keten van koolhydraten (polysachariden) die een belangrijke rol speelt in de structuur en functie van weefsels in het lichaam. GAG’s zijn essentieel voor het behoud van gezonde gewrichten, kraakbeen, en bindweefsels, en komen van nature voor in het lichaam van zowel mensen als dieren.
Er zijn verschillende glycosaminoglycanen, bijvoorbeeld chondroïtine, glucosamine en keratine.
Wat doet chondroïtine?
Chondroitine remt enzymen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van kraakbeen (zoals matrixmetalloproteïnasen). Dit helpt verdere schade aan het kraakbeen te voorkomen, vooral bij paarden met gewrichtsproblemen zoals artrose. Het stimuleert het vasthouden van water in het kraakbeen, wat essentieel is voor de schokabsorberende eigenschappen van gewrichten. Dit is vooral belangrijk voor sportpaarden of oudere paarden met slijtage. Chondroïtine bevordert de productie van proteoglycanen, een essentieel onderdeel van het kraakbeen dat de sterkte en elasticiteit van het weefsel ondersteunt. Hoewel chondroïtine geen directe ontstekingsremmer is, kan het indirect ontstekingen verminderen door de integriteit van het kraakbeen te behouden en overmatige slijtage te voorkomen. Door het gewricht beter te beschermen en de slijtage te vertragen, kan chondroïtine tenslotte bijdragen aan een betere mobiliteit en minder pijn bij paarden met gewrichtsproblemen.
Matrixmetalloproteïnasen (MMP’s) zijn een groep enzymen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van extracellulaire matrixeiwitten, zoals collageen en elastine, in het lichaam. Deze enzymen spelen een belangrijke rol bij natuurlijke processen zoals weefselherstel, groei, en regeneratie. Echter, een overmatige activiteit van MMP’s kan leiden tot weefselschade, zoals in het geval van gewrichtsproblemen bij paarden.
Hoe dien je het toe?
Chondroïtine is meestal beschikbaar in de vorm van poeder, pellets of vloeibare supplementen. Het wordt vaak gecombineerd met andere stoffen zoals glucosamine (werkt samen met chondroïtine om kraakbeen te herstellen), MSM (methylsulfonylmethaan, voor ontstekingsremming en pijnverlichting) en hyaluronzuur (voor ondersteuning van het gewrichtsvloeistof).
De dosering hangt af van het gewicht en de toestand van het paard. Een typische dosering voor paarden ligt tussen 2.000-4.000 mg per dag, afhankelijk van de aanbevelingen van de fabrikant en de dierenarts.
Let op: bij gevorderde artrose of ernstige gewrichtsschade is het effect vaak beperkt. In dergelijke gevallen kunnen aanvullende therapieën (zoals injecties met hyaluronzuur of andere medicijnen) nodig zijn.
Waar komt chondroïtine vandaan?
Chondroïtine in supplementen komt doorgaans uit dierlijke bronnen, aangezien het een natuurlijke glycosaminoglycaan is die voorkomt in het kraakbeen van gewervelde dieren.
Runderchondroïtine
Runderchondroïtine komt uit het kraakbeen van runderen, meestal afkomstig uit de slachtindustrie. Runderen zijn een veel gebruikte en betrouwbare bron van hoogwaardige chondroïtine. Men gebruikt het vaak in supplementen voor zowel mensen als dieren vanwege de grote beschikbaarheid.
Varkenschondroïtine
Varkenschondroïtine komt van het kraakbeen van varkens, zoals uit oren, neus en ribben. Net als runderkraakbeen biedt varkenschondroïtine een rijke bron van glycosaminoglycanen. Het is echter minder populair vanwege religieuze of ethische bezwaren.
Gevogeltechondroïtine
Gevogeltechondroïtine komt uit het kraakbeen van kippen, zoals van het borstbeen en gewrichten. Het is vooral rijk aan type II collageen, dat men vaak combineert met chondroïtine in gewrichtssupplementen. Het is ideaal voor gewrichtsformules gericht op kraakbeenherstel.
Marine chondroïtine
Marine chondroïtine komt uit kraakbeen van vissen, zoals haaien of roggen. Het heeft een hoge zuiverheid en biologische beschikbaarheid. Het is echter duurder dan andere vormen van chondroïtine en komt daarom minder voor in paardensupplementen. Er zijn zorgen over overbevissing, vooral bij producten die afkomstig zijn van haaien.
Synthetische chondroïtine
Hoewel het technisch mogelijk is om chondroïtine synthetisch te produceren, doet men dit zelden vanwege de hoge kosten en complexiteit. Dierlijke bronnen blijven de primaire keuze.
Kwaliteit en herkomst van de dierlijke bronnen
Chondroïtine is een natuurlijk bestanddeel van kraakbeen en komt niet voor in plantaardige materialen. Daarom zijn dierlijke bronnen essentieel om dit supplement te maken.
De kwaliteit van chondroïtine in supplementen kan sterk variëren, afhankelijk van de bron en het productieproces: Hoogwaardige chondroïtine bevat minimaal 90% pure actieve stof. Lagere kwaliteit kan onzuivere bestanddelen bevatten. Supplementen afkomstig van duurzame bronnen worden steeds belangrijker.
smering en hydratatie van weefsels
hyaluronzuur
Hyaluronzuur (ook wel hyaluronan genoemd) is een natuurlijke stof die in het lichaam voorkomt en behoort tot de glycosaminoglycanen (GAG’s). Het is een groot, wateraantrekkend molecuul dat essentieel is voor de smering en hydratatie van weefsels. Bij paarden speelt hyaluronzuur een belangrijke rol in de gezondheid van de gewrichten en de huid.
Wat doet hyaluronzuur?
Hyaluronzuur is een belangrijk bestanddeel van de synoviale vloeistof, de smeervloeistof die gewrichten beschermt tegen wrijving en slijtage. Het zorgt ervoor dat het gewricht soepel beweegt, wat essentieel is voor sportpaarden en oudere paarden met stijve gewrichten. Het vormt een beschermende laag over het kraakbeen en helpt slijtage door wrijving te voorkomen. Het vermindert de activiteit van enzymen die kraakbeen afbreken. Door water vast te houden, werkt hyaluronzuur als een kussen in het gewricht, waardoor de impact van bewegingen zoals galopperen of springen wordt verminderd. Hyaluronzuur helpt ontstekingen in het gewricht te verminderen, wat belangrijk is bij aandoeningen zoals artrose of na een gewrichtsblessure. Het kan ook de pijn verminderen die met ontstekingen gepaard gaat. Hyaluronzuur helpt tenslotte bij de regeneratie en elasticiteit van pezen, ligamenten en huidweefsel.
Hoe dien je het toe?
Met een injectie direct in het gewricht, toegediend door een dierenarts voor snelle en gerichte resultaten. Deze manier van toediening zie je bij ernstige artrose of acute gewrichtsproblemen.
Hyaluronzuur is ook verkrijgbaar in vloeibare vorm, poeder of pellets. Dat is ideaal voor langdurig onderhoud of preventief gebruik.
De dosering hangt af van de toedieningsvorm en het doel. Voor orale supplementen wordt vaak 100-250 mg hyaluronzuur per dag aanbevolen voor paarden, afhankelijk van hun gewicht en behoeften. Raadpleeg altijd een dierenarts of voedingsdeskundige voor de juiste dosering.
Waar wordt hyaluronzuur als supplement van gemaakt?
Hyaluronzuur in supplementen produceert men tegenwoordig op twee manieren: uit dierlijke bronnen en via microbiële fermentatie. De gekozen productiemethode hangt vaak af van ethische, milieuvriendelijke en praktische overwegingen.
Dierlijke bronnen (traditioneel)
Hyaluronzuur komt oorspronkelijk uit dierlijke weefsels, met name uit hanenkammen. Dit was lange tijd de meest gebruikte bron vanwege het hoge gehalte aan hyaluronzuur. Daarnaast gebruikte men varkens- of rundweefsels zoals kraakbeen of glasvocht uit ogen. Er kleven echter ethische bezwaren aan deze manier van productie, het productieproces kan variëren in zuiverheid en consistentie en er zijn allergische reacties mogelijk door dierlijke eiwitresten.
Microbiële fermentatie (moderne methode)
Men prodiuceert hyaluronzuur tegenwoordig door fermentatie van specifieke bacteriën, zoals Streptococcus equi. Tijdens dit proces past men bacteriën genetisch aan om grote hoeveelheden hyaluronzuur te produceren. Dit is duurzaam en ethisch, want er zijn geen dieren nodig (en daarmee is deze vorm van hyaluronzuur bij mensen ook geschikt voor vegetariërs en veganisten). De moderne productie zorgt voor een zeer consistent product, vrij van dierlijke eiwitresten. Het is geschikt voor dierlijke supplementen (zoals voor paarden) en voor humaan gebruik. De productiekosten zijn echter hoger vergeleken met traditionele methoden.
Hyaluronzuur in paardensupplementen
De meeste hyaluronzuursupplementen voor paarden worden tegenwoordig geproduceerd via microbiële fermentatie vanwege de ethische en praktische voordelen. Dat betekent wel dat het supplement relatief duur is.
essentieel onderdeel van het bindweefsel
collageen
Collageen is een structureel eiwit dat een essentieel onderdeel vormt van het bindweefsel in het lichaam. Het is het meest voorkomende eiwit bij zoogdieren, waaronder paarden, en maakt ongeveer 30% van het totale eiwitgehalte in het lichaam uit. Collageen speelt een cruciale rol in de sterkte, elasticiteit en structuur van verschillende weefsels, zoals: pezen en ligamenten, kraakbeen, botten, huid en gewrichtsvloeistof
Bij paarden is collageen vooral belangrijk voor een gezonde locomotie, sterke gewrichten en het herstel na blessures.
Er zijn verschillende typen collageen, elk met een specifieke rol:
- Type I: Het meest voorkomende type; aanwezig in pezen, ligamenten, botten en huid.
- Type II: Belangrijk in kraakbeen en gewrichten; essentieel voor schokabsorptie.
- Type III: Ondersteunt de elasticiteit van weefsels zoals bloedvaten en huid.
- Type IV en V: Geassocieerd met celmembranen en ondersteunende weefsels.
Bij de gezondheid van de gewrichten en blessureherstel bij paarden zijn vooral type I en II van groot belang.
Wat doet collageen?
Collageen speelt op meerdere manieren een belangrijke rol in de gezondheid en prestaties van paarden. Pezen, ligamenten en spieren zijn sterk afhankelijk van collageen voor hun structuur en stevigheid. Het biedt weerstand tegen rek en voorkomt scheuren. Collageen is een belangrijk bestanddeel van kraakbeen in gewrichten. Het geeft kraakbeen zijn schokabsorberende en veerkrachtige eigenschappen. Samen met proteoglycanen en hyaluronzuur zorgt collageen voor soepele gewrichtsbewegingen. Collageen vormt daarnaast het organische raamwerk waar calcium en andere mineralen aan hechten, wat essentieel is voor sterke en flexibele botten. Bij blessures, zoals letsel aan pezen of ligamenten, is collageen nodig om beschadigd weefsel te herstellen en nieuwe, gezonde vezels op te bouwen. Collageen draagt tenslotte bij aan een gezonde, elastische huid en sterke hoeven. Het zorgt voor hydratatie en voorkomt broosheid.
Hoe dien je het toe?
Collageen voor paarden is verkrijgbaar in verschillende vormen. Als eerste is er hydrolysaat van collageen Dit is een voorverteerde vorm die gemakkelijker wordt opgenomen door het lichaam. Daarnaast is er gelatine gemaakt van collageen, vaak toegevoegd aan voeding voor een vergelijkbaar effect. Collageen wordt vaak gecombineerd met glucosamine, chondroitine of MSM voor een bredere gewrichtsondersteuning.
De dosering varieert afhankelijk van het product en de behoeften van het paard. Over het algemeen wordt 10-20 gram collageenhydrolysaat per dag aanbevolen voor een volwassen paard van gemiddeld gewicht (500-600 kg). Voor sportpaarden of paarden met specifieke gewrichtsproblemen kan een hogere dosering nuttig zijn. Raadpleeg een dierenarts of voedingsdeskundige voor de juiste dosering.
Waar wordt collageen als supplement van gemaakt?
Collageensupplementen die we aan paarden geven, komen doorgaans uit dierlijke bronnen. Dit komt doordat collageen een dierlijk eiwit is dat niet in plantaardige producten voorkomt. De meest voorkomende bronnen van collageen voor supplementen zijn rund, vis, varken en gevogelte.
Rundercollageen
Rundercollageen komt uit bindweefsel, botten, en huid van runderen. Het bevat voornamelijk type I en type III collageen, die belangrijk zijn voor bindweefsels zoals pezen, ligamenten en huid. Rundercollageen wordt vaak gekozen vanwege de hoge kwaliteit en de aanwezigheid van type I collageen, wat goed is voor kraakbeenherstel en botgezondheid.
Vis- of marinecollageen
Viscollageen is afkomstig van de huid, schubben en botten van vissen. Het bevat vooral type I collageen, dat licht verteerbaar is en efficiënt wordt opgenomen door het lichaam. Viscollageen heeft een hoge biologische beschikbaarheid, wat betekent dat het snel wordt opgenomen. Men gebruikt het echter minder vaak bij paarden dan bij mensen.
Varkenscollageen
Varkenscollageen komt van huid en andere bindweefsels van varkens. Het bevat voornamelijk type I en III collageen. Men gebruikt het minder vaak vanwege religieuze of ethische bezwaren, maar het heeft vergelijkbare voordelen als rundercollageen.
Gevogeltecollageen
Gevogeltecollageen komt uit het kraakbeen en de botten van kippen. Het bevat vooral type II collageen, dat specifiek gericht is op ondersteuning van de gewrichten en kraakbeen. Het is populair voor supplementen gericht op de gezondheid van de gewrichten, omdat type II collageen cruciaal is voor het onderhoud van kraakbeen.
Waarom dierlijke bronnen?
Collageen is een eiwit dat uitsluitend in dierlijk bindweefsel voorkomt. Plantaardige “collageensupplementen” bestaan niet; deze producten bevatten vaak stoffen zoals silicium, vitamine C, of aminozuren die de natuurlijke aanmaak van collageen kunnen ondersteunen, maar zelf geen collageen leveren. De dierlijke grondstoffen voor collageen zijn een bijproduct van de vlees- en visindustrie. Het gebruik als supplement voorkomt verspilling. Niet alle supplementen zijn echter duurzaam of diervriendelijk.
Welke bron is het beste voor paarden?
Runder- of kippenbron wordt vaak aanbevolen voor paarden vanwege de specifieke types collageen (I, II, en III) die nodig zijn voor bindweefsel en gewrichten.
Werkt het echt?
Of het lichaam van je paard gesupplementeerde collageen echt opneemt in de pezen, is onduidelijk.
essentieel bestanddeel van collageen en keratine
MSM (methylsulfonylmethaan)
MSM staat voor methylsulfonylmethaan, een natuurlijke verbinding die zwavel bevat. Zwavel is een essentieel mineraal dat een belangrijke rol speelt in verschillende biologische processen, zoals de opbouw van bindweefsels, enzymfuncties, en het immuunsysteem. MSM wordt vaak gebruikt als voedingssupplement bij paarden, mensen en andere dieren vanwege de gezondheidsvoordelen die het biedt.
Wat doet MSM?
MSM biedt diverse voordelen voor de gezondheid van paarden. Zwavel is een essentieel bestanddeel van collageen en keratine, die belangrijk zijn voor de sterkte en elasticiteit van kraakbeen, pezen, ligamenten en hoeven. MSM helpt daarnaast ontstekingen te verminderen, wat vooral nuttig is bij paarden met artrose, stijve gewrichten, of andere gewrichtsproblemen. MSM ondersteunt de regeneratie van beschadigd weefsel door de toevoer van zwavel en het verminderen van oxidatieve stress.
Het kan spierspanning en pijn verminderen na intensieve training of competitie. MSM werkt ook als een antioxidant en helpt het lichaam vrije radicalen te neutraliseren. Dit bevordert de algehele weerstand en kan infecties of ontstekingen verminderen. Zwavel in MSM ondersteunt de productie van keratine, een belangrijk eiwit voor sterke hoeven en een gezonde huid. Het kan helpen bij huidproblemen zoals mok of andere irritaties. MSM kan tenslotte bijdragen aan een betere ademhalingsfunctie door ontstekingen in de luchtwegen te verminderen, wat gunstig is voor paarden met stofallergieën of luchtwegproblemen.
Hoe dien je het toe?
MSM wordt meestal in poeder- of korrelvorm toegevoegd aan het voer. MSM wordt vaak gecombineerd met glucosamine en chondroïtine voor een completere ondersteuning van gewrichten, hyaluronzuur voor gewrichtsvloeistof en ondersteuning van het kraakbeen en vitamine C dat de opname en werking van MSM verbetert.
De onderhoudsdosering is 5-10 gram per dag voor een volwassen paard (500-600 kg). Een therapeutische dosering is ongeveer 20 gram per dag, afhankelijk van de toestand van het paard (bijvoorbeeld bij gewrichtsproblemen of blessures). Raadpleeg altijd een dierenarts of voedingsdeskundige voor de juiste dosering, vooral bij langdurig gebruik.
Waar wordt MSM als supplement van gemaakt?
MSM komt van nature voor in kleine hoeveelheden in verse groenten, fruit, granen, en dierlijke producten. Het supplement wordt echter meestal synthetisch geproduceerd en is chemisch identiek aan de natuurlijke vorm.
smering en hydratatie van weefsels
glucosamine
Glucosamine is een natuurlijke stof die voorkomt in het kraakbeen en andere bindweefsels van het lichaam. Het is een amino-suiker (glucose gecombineerd met een aminozuur) en speelt een belangrijke rol in de vorming en het onderhoud van kraakbeen. Bij paarden wordt glucosamine vaak als supplement gebruikt om de gezondheid van de gewrichten te ondersteunen, vooral bij slijtage of verhoogde belasting van de gewrichten.
Wat doet glucosamine?
Glucosamine ondersteunt de gezondheid van de gewrichten. Het bevordert de productie van proteoglycanen en glycosaminoglycanen (GAG’s), belangrijke bouwstenen van kraakbeen. Hierdoor helpt het bij het herstellen en versterken van beschadigd kraakbeen. Glucosamine vermindert de activiteit van enzymen die kraakbeen afbreken, zoals matrixmetalloproteïnasen. Het stimuleert de productie van synoviale vloeistof, die gewrichten smeert en schokken absorbeert. Glucosamine kan ontstekingen in gewrichten verminderen, wat helpt bij pijnverlichting en bewegingsverbetering. Het draagt bij aan de gezondheid van ligamenten, pezen en andere bindweefsels rondom het gewricht.
Hoe dien je het toe?
Glucosamine is verkrijgbaar in poeder- of pelletvorm en wordt vaak gecombineerd met chondroïtine (voor bescherming van het kraakbeen). MSM (methylsulfonylmethaan, voor ontstekingsremming) en hyaluronzuur (voor smering van de gewrichten).
De dosering is voor een volwassen paard (500-600 kg): 10.000-12.000 mg per dag. Vaak wordt na een beginperiode met een hogere dosis de hoeveelheid verlaagd voor onderhoud.
Waar wordt glucosamine als supplement van gemaakt?
Glucosamine in supplementen wordt doorgaans geproduceerd uit dierlijke bronnen of door middel van synthetische processen.
Dierlijke bronnen (traditioneel en meest gebruikelijk)
Glucosamine wordt meestal gewonnen uit chitine, een harde stof die voorkomt in schelpen van schaaldieren zoals garnalen, krabben, en kreeften. In sommige gevallen kan chitine uit insecten worden gebruikt, hoewel dit minder vaak voorkomt. Het chitine wordt verwerkt tot glucosaminehydrochloride (HCl) of glucosaminesulfaat, afhankelijk van het type supplement dat wordt gemaakt. Dit is relatief goedkoop en overvloedig beschikbaar, goed onderzocht en effectief voor de gezondheid van gewrichten Het is echter niet geschikt voor mensen of dieren met allergieën voor schaaldieren. Er zijn ook vraagtekens bij milieukwesties zoals overbevissing.
Plantaardige bronnen
Plantaardige glucosamine wordt gemaakt door fermentatie van granen, zoals maïs of tarwe, met behulp van specifieke micro-organismen. Dit is geschikt voor vegetariërs, veganisten en dieren met allergieën voor schaaldieren. Het productieproces is duurzaam en ethisch verantwoord, maar kan duurder zijn dan dierlijke glucosamine. Plantaardige glucosamine is nog niet zo wijdverspreid in de supplementenmarkt voor dieren.
Synthetische glucosamine
Glucosamine kan ook synthetisch worden geproduceerd in een laboratorium. Dit proces maakt gebruik van chemische reacties zonder dierlijke of plantaardige grondstoffen. Dit is eemn volledig gecontroleerd proces, wat consistentie in kwaliteit garandeert en ook geschikt voor veganistische toepassingen. De kosten zijn echter hoger dan traditionele methoden en synthetische glucosamine is nog niet wijdverspreid beschikbaar.
Glucosamine in paardensupplementen
Glucosamine in paardensupplementen komt meestal uit schaaldieren, vanwege de kosteneffectiviteit en beschikbaarheid. Het wordt gebruikt om gewrichten te ondersteunen en de smering te verbeteren, kraakbeenherstel te stimuleren bij aandoeningen zoals artrose en ontstekingen te verminderen in combinatie met andere supplementen zoals chondroïtine en MSM.
ontstekingsremmend en pijnstillend
duivelsklauw (Harpagophytum procumbens)
Duivelsklauw (Harpagophytum procumbens) is een plant afkomstig uit Zuidelijk Afrika, met name uit droge gebieden zoals de Kalahariwoestijn. Het dankt zijn naam aan de scherpe, haakvormige vrucht die het draagt. De wortel van de plant wordt medicinaal gebruikt en staat bekend om zijn ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.
De actieve ingrediënten in duivelsklauw zijn onder andere harpagosiden, bitterstoffen, en flavonoïden, die samen verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsvoordelen.
Wat doet duivelsklauw?
Duivelsklauw gebruik je voor pijnverlichting bij gewrichts- en spierproblemen. Het kruid heeft een natuurlijke pijnstillende werking, vergelijkbaar met sommige niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s). Het wordt vaak gebruikt bij paarden met: artrose, stijve gewrichten, spierpijn of spierontsteking. De harpagosiden in de wortel helpen ontstekingen te verminderen, wat de beweeglijkheid van gewrichten kan verbeteren. Het kan een nuttige aanvulling zijn bij paarden die lijden aan chronische ontstekingen, zoals gewrichtsslijtage of peesproblemen. Door het verminderen van pijn en ontsteking kan duivelsklauw bijdragen aan een sneller herstelproces bij blessures. Duivelsklauw wordt vaak gekozen door eigenaren die op zoek zijn naar natuurlijke alternatieven voor NSAID’s, die bij langdurig gebruik bijwerkingen kunnen hebben, zoals irritatie van de maag of nierproblemen.
Hoe dien je het toe?
Duivelsklauw is verkrijgbaar als stukjes wortel, poeder, tinctuur of in mengsels met andere kruiden. Voor een volwassen paard (500-600 kg): 5-10 gram per dag, afhankelijk van de ernst van het probleem. Lage doses worden gebruikt voor onderhoud, terwijl hogere doses geschikt zijn bij acute pijn of ontsteking.
Duivelsklauw kan je langdurig gebruiken, maar het is goed om regelmatig een pauze in te lassen om gewenning te voorkomen. Het kruid is niet aanbevolen tijdens wedstrijden of in aanloop naar officiële keuringen, omdat het kan worden gezien als een dopingmiddel. Geef het ook niet aan drachtige merries, omdat het de baarmoeder kan stimuleren en daarmee een verhoogd risico op een miskraam geeft.
Waar wordt duivelsklauw van gemaakt?
Duivelsklauw bestaat uit de wortel van de plant. Alleen de zijwortels (secundaire knollen) worden geoogst, omdat deze het hoogste gehalte aan actieve stoffen bevatten, zoals harpagosiden. De primaire wortel en plant zelf blijven intact om regeneratie mogelijk te maken, wat essentieel is voor duurzame oogst. Na de oogst worden de wortels gewassen en in de zon of in speciale drogers gedroogd.
ontstekingsremmend en pijnstillend
hars van de wierookboom (Boswellia serrata)
Boswellia serrata, ook wel Indiase wierookboom genoemd, is een boom die voornamelijk groeit in droge gebieden van India, Noord-Afrika, en het Midden-Oosten. De hars van deze boom bevat bioactieve stoffen, waaronder boswelliazuren, die bekend staan om hun ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.
Wat doet Boswelia serrata?
De belangrijkste werking van Boswellia serrata bij paarden is gebaseerd op de boswelliazuren, die ontstekingsremmend werken, Boswelliazuren blokkeren enzymen zoals 5-lipoxygenase (5-LOX), die betrokken zijn bij de productie van leukotriënen, ontstekingsbevorderende stoffen in het lichaam. Dat vermindert zwelling in gewrichten bij aandoeningen zoals artrose of artritis en helpt bij het behouden van soepelheid en mobiliteit. Boswellia ondersteunt ook bij het verlagen van de pijn die gepaard gaat met gewrichts- en spierproblemen. Het ondersteunt bij het neutraliseren van vrije radicalen die schade veroorzaken in ontstoken weefsels.
Hoe dien je het toe?
Een gebruikelijke dosering is 2-6 gram Boswellia-hars of extract per dag voor een paard van 500-600 kg. Dit gaat uit van een aandeel boswelliazuren van 100%: als het percentage lager is, geef je verhoudingsgewijs meer.
Boswellia is beschikbaar als poeder of granulaat, vloeibaar extract of in combinatie met andere supplementen. Het wordt vaak gecombineerd met glucosamine, chondroïtine of kurkuma voor een breder effect.
Waar wordt Boswellia serrata van gemaakt?
De hars wordt gewonnen door insnijdingen te maken in de bast van de Boswellia serrata-boom. De hars die uit de boom sijpelt, wordt vervolgens verzameld en gedroogd. De ruwe hars wordt direct gebruikt, of verwerkt tot geconcentreerde supplementen, vaak gestandaardiseerd op boswelliazuren (bijvoorbeeld 50-65%).
De productie van Boswellia is meestal duurzaam, omdat het tappen van de hars de bomen in leven houdt. Echter, niet alle bronnen zijn ecologisch verantwoord, dus certificeringen zoals biologisch of duurzaam geoogst zijn belangrijk.
ontstekingsremmend en pijnstillend
curcuma (Curcuma longa)
Curcuma, ook wel bekend als kurkuma of geelwortel (*Curcuma longa*), is een plant uit de gemberfamilie. De wortel van de plant wordt gedroogd en vermalen tot een felgeel poeder. Het is vooral bekend als specerij in de keuken, maar heeft ook een lange geschiedenis in de traditionele geneeskunde vanwege zijn ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen.
Het werkzame bestanddeel in kurkuma is curcumine, een bioactieve stof die verantwoordelijk is voor de gezondheidsbevorderende effecten.
Wat doet curcuma?
Curcuma biedt een breed scala aan voordelen dankzij de werking van curcumine. Curcumine remt enzymen en moleculen zoals COX-2 en cytokines, die ontstekingen bevorderen. Dit maakt het nuttig bij gewrichtsproblemen zoals artrose, artritis en peesontstekingen. Curcumine neutraliseert vrije radicalen die celbeschadiging kunnen veroorzaken. Het helpt bij het verminderen van oxidatieve stress, wat belangrijk is voor paarden in intensieve training. Door ontstekingen te verminderen, kan curcuma indirect pijn verminderen, vooral bij chronische gewrichtsproblemen.
Hoe dien je het toe?
Van gemalen curcumapoeder geef je 10-20 gram per dag voor een volwassen paard van 500-600 kg. Van gestandaardiseerd extract (95% curcumine): 1-5 gram per dag (dit bevat een hogere concentratie, dus je geeft een lagere dosering).
Je kunt curcuma toedienen als poeder (en mengen met het voer) of als een pasta in combinatie met bijvoorbeeld lijnzaadolie, omdat dit de opname bevordert. Curcuma wordt ook als vloeibaar extract verkocht.
Curcumine wordt van nature slecht opgenomen in het lichaam. Het combineren met vet (zoals olie) verhoogt de absorptie. Zwarte peper (bioperine) kan ook helpen.
Geef curcumine dagelijks of in kuurvorm van 4-6 weken, afhankelijk van de reden voor gebruik.
Waar wordt curcuma van gemaakt?
Curcuma wordt gemaakt van de wortelstok van de Curcuma longa plant. De wortels worden geoogst, gedroogd, en vermalen tot poeder. Voor supplementen met gestandaardiseerde curcumine wordt het actieve bestanddeel geëxtraheerd en geconcentreerd. De meeste curcuma wordt geproduceerd in India, dat verantwoordelijk is voor 80-90% van de wereldwijde productie.
voorbeeld van de bestanddelen van een supplement
Gewrichtsondersteuning: Glucosamine, chondroïtine en hyaluronzuur.
Ontsteking en pijn: Duivelsklauw, kurkuma, boswellia en omega-3.
Bindweefsel en kraakbeen: Collageen, silicium en vitamine C.
Spierondersteuning: Magnesium en vitamine E.
Glucosamine Sulfaat
Ondersteunt de aanmaak van kraakbeen en gewrichtsvloeistof en helpt bij de regeneratie van beschadigd kraakbeen.
Toepassing 10-12 gram per dag.
Chondroïtine Sulfaat
Helpt bij het behoud van de elasticiteit van kraakbeen en remt enzymen die kraakbeen afbreken.
Toepassing 4-6 gram per dag.
Hyaluronzuur
Bevordert de viscositeit van gewrichtsvloeistof en vermindert wrijving in gewrichten, wat essentieel is voor soepel bewegen.
Toepassing 150-200 mg per dag.
MSM (Methylsulfonylmethaan)
Werkt ontstekingsremmend, ondersteunt het herstel van bindweefsel en vermindert spierstijfheid.
Toepassing 10-20 gram per dag.
Collageen Type I en II
Stimuleert de regeneratie van pezen, ligamenten, en gewrichtskraakbeen. Toepassing: 5-10 gram per dag.
Omega-3 vetzuren (bijv. uit lijnzaadolie of visolie)
Vermindert ontstekingen en ondersteunt de algemene gezondheid van gewrichten en spieren.
Toepassing 25-50 ml per dag (lijnzaadolie) of 5-10 gram DHA/EPA (visolie).
Duivelsklauw (Harpagophytum procumbens)
Werkt pijnstillend en ontstekingsremmend bij gewrichtsproblemen.
Toepassing 5-10 gram per dag (droog extract gestandaardiseerd op 2-3% harpagosiden).
Vitamine C (Ascorbinezuur)
Essentieel voor de synthese van collageen en het tegengaan van oxidatieve stress.
Toepassing 3-5 gram per dag.
Silicium (bijv. uit bamboe-extract of orthokiezelzuur)
Bevordert de sterkte en elasticiteit van botten, pezen, en kraakbeen.
Toepassing 50-100 mg per dag.
Vitamine E
Ondersteunt de spierfunctie en werkt als antioxidant tegen schade door vrije radicalen.
Toepassing: 1.000-2.000 IE per dag.
Magnesium
Ondersteunt spierontspanning en helpt bij spierstijfheid.
Toepassing: 5-10 gram per dag.
Kurkuma (Curcumine)
Werkt sterk ontstekingsremmend en kan helpen bij chronische gewrichtsontsteking.
Toepassing: 5-10 gram per dag (met bioperine voor betere opname).
Boswellia Serrata (Wierookboom-extract)
Vermindert gewrichtsontsteking en ondersteunt de beweeglijkheid van gewrichten. Toepassing: 2-5 gram per dag.