Olijfblad

Blad van de olijfboom (Olea europaea) biedt paarden diverse voordelen, zoals antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen, die bijdragen aan een sterker immuunsysteem en betere algehele gezondheid. Het ondersteunt de spijsvertering door het bevorderen van een gezonde darmflora en kan bijdragen aan een gezonde bloedcirculatie en cardiovasculaire gezondheid. Bovendien helpt olijfblad bij het verbeteren van energie en uithoudingsvermogen, en het ontgiften van het lichaam.

De olijfboom is een van de oudste gecultiveerde bomen ter wereld. Sommige olijfbomen in het Middellandse Zeegebied zijn meer dan 2000 jaar oud en produceren nog steeds vruchten! Een beroemde oude olijfboom op Kreta, bekend als de Olijfboom van Vouves, is naar schatting tussen de 2000 en 3000 jaar oud en wordt nog steeds jaarlijks geoogst.

Daarnaast spelen olijfbomen een centrale rol in veel mediterrane culturen, niet alleen vanwege hun vruchten en olie, maar ook als symbool van vrede, wijsheid, en overvloed. In de Griekse mythologie schonk de godin Athena een olijfboom aan de stad Athene, wat haar de beschermheerschappij over de stad opleverde. Sindsdien wordt de olijftak vaak gezien als een symbool van vrede en overwinning.

 4,95 8,95

Olijfblad (Olea europaea) voor paarden

Olijfblad (Olea europaea) voor paarden biedt een breed scala aan gezondheidsvoordelen, variërend van immuunversterking en ontstekingsremming tot ondersteuning van de spijsvertering, hart- en bloedvaten, en gewrichten. Dankzij de antivirale, antibacteriële, en antioxidante eigenschappen wordt het traditioneel gebruikt om de algehele gezondheid van paarden te verbeteren, hen te beschermen tegen infecties, en hun vitaliteit te verhogen. 

Een belangrijk bestanddeel van olijfblad is oleuropeïne.

Belangrijke bestanddelen

Belangrijke werkzame stoffen in olijfblad zijn oleuropeïne, hydroxytyrosol en tyrosol (ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen), squalene (bescherming van de huid) en oleïnezuur (cholesterolverlagende eigenschappen). Deze stoffen worden wetenschappelijk onderzocht. Kijk bij het tabblad wetenschap voor meer informatie.

De traditionele redenen voor het gebruik van olijfblad

Er zijn 11 redenen waarom olijfblad traditioneel in gebruik is, namelijk:

  1. Versterking van het Immuunsysteem
  2. Ondersteuning van de gezondheid van het hart en bloedvaten
  3. Ontstekingsremmende eigenschappen
  4. Ondersteuning van de spijsvertering
  5. Antioxidante eigenschappen
  6. Ondersteuning van de longfunctie
  7. Ondersteuning van de gewrichten
  8. Regulering van de bloeddruk
  9. Antiparasitaire eigenschappen
  10. Verbetering van de energieniveaus
  11. Ondersteuning van de leverfunctie

Versterking van het Immuunsysteem

Olijfblad staat bekend om zijn vermogen om het immuunsysteem te versterken. Traditioneel wordt het gebruikt om paarden te helpen beschermen tegen infecties, bacteriën, virussen en schimmels dankzij de antibacteriële en antivirale eigenschappen van oleuropeïne.

Ondersteuning van de gezondheid van het hart en bloedvaten

Olijfblad kan ook helpen bij het bevorderen van een gezonde bloedcirculatie en het verlagen van de bloeddruk, wat vooral nuttig is voor oudere paarden of paarden met cardiovasculaire problemen.

Ontstekingsremmende eigenschappen

De ontstekingsremmende eigenschappen van olijfblad helpen daarnaast bij het verlichten van ontstekingen in het lichaam, vooral in de gewrichten. Dit kan bijdragen aan het verminderen van stijfheid en pijn bij paarden met ontstekingsaandoeningen.

Ondersteuning van de spijsvertering

Traditioneel werd olijfblad gebruikt om de spijsvertering te ondersteunen en darmproblemen te verlichten. Het kan helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora en het bestrijden van darmparasieten.

Antioxidante eigenschappen

Olijfblad bevat ook sterke antioxidanten die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam. Dit kan bijdragen aan het vertragen van het verouderingsproces, het beschermen van cellen, en het ondersteunen van de algehele gezondheid van het paard.

Ondersteuning van de longfunctie

Olijfblad wordt soms gebruikt om de longen te ondersteunen en ademhalingsproblemen zoals hoesten of luchtweginfecties te verlichten. Dit is vooral nuttig voor paarden die gevoelig zijn voor luchtwegaandoeningen.

Ondersteuning van de gewrichten

Door de ontstekingsremmende werking kan olijfblad helpen bij het verbeteren van de mobiliteit en het comfort van paarden met gewrichtsproblemen.

Regulering van de bloeddruk

Traditioneel gebruikte men olijfblad om de bloeddruk te reguleren, wat kan helpen bij paarden met een verhoogde bloeddruk of cardiovasculaire risico’s.

Antiparasitaire eigenschappen

Olijfblad heeft van nature antiparasitaire eigenschappen, waardoor het kan helpen bij het bestrijden van interne parasieten zoals wormen en het ondersteunen van een gezonde darmomgeving.

Verbetering van de energieniveaus

Het gebruik van olijfblad kan bijdragen aan een verbeterde energiebalans en algehele vitaliteit bij paarden, vooral bij oudere of herstellende dieren.

Ondersteuning van de leverfunctie

Traditioneel werd olijfblad voorts gebruikt om de lever te ondersteunen bij ontgifting. Dit kan helpen bij het verwijderen van schadelijke stoffen uit het lichaam en het bevorderen van een gezonde leverfunctie.

Algemeen over kruiden voor je paard

Wil je weten welke kruiden jouw paard mag eten? Bekijk dan ons kruidenoverzicht (PDF document)

We adviseren je jouw paard per dag niet meer dan 75 gram kruiden te geven. Je doseert veilig vanaf een paar gram per kruid per dag. Het verschilt uiteraard per kruid hoeveel schepjes je precies nodig hebt. Maar een paard is heel erg goed in het herkennen van geuren en vindt ook een klein beetje kruiden al erg lekker. Net zoals wij ons eten met kruiden op smaak brengen.

Twijfel je of je paard de kruiden wel lekker vindt? Kies dan voor het proefpakket, waarin je 5 verschillende kruiden krijgt.

Het gebruik van kruiden is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg een dierenarts voordat je kruiden  gebruikt bij drachtige of zogende merries, paarden die medicijnen krijgen of paarden met bekende aandoeningen. Het is namelijk mogelijk dat een specifiek kruid een bijwerking veroorzaakt of een wisselwerking heeft met met bepaalde geneesmiddelen.

× Contact via WhatsApp