Methylsulfonylmethaan (MSM)

MSM, oftewel methylsulfonylmethaan, is een organische zwavelverbinding die van nature voorkomt in alle levende organismen. Het wordt vaak gebruikt als voedingssupplement voor paarden vanwege de vele gezondheidsvoordelen. MSM staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en het vermogen om de gewrichtsgezondheid te verbeteren. Het speelt een rol bij de aanmaak van keratine, wat belangrijk is voor sterke hoeven en een gezonde, glanzende vacht. Daarnaast ondersteunt MSM het immuunsysteem door zijn antioxidanteigenschappen, wat helpt bij het bestrijden van infecties en ziektes​.

MSM is nodig voor de opbouw van collageen, het eiwit dat zorgt voor de elasticiteit en gezondheid van gewrichten, huid, haar en nagels. MSM komt van nature voor in planten en regenwater, en het is zelfs aanwezig in het menselijk lichaam.

Het wordt vaak gebruikt bij sportpaarden (en ook bij mensen) om ontstekingen te verminderen en gewrichtsgezondheid te ondersteunen. Door zijn ontstekingsremmende en herstellende eigenschappen wordt het soms zelfs het schoonheidsmineraal genoemd, omdat het ook helpt bij de gezondheid van huid en vacht, en het lichaam helpt bij het herstellen van weefselschade.

 19,95 54,95

Methylsulfonylmethaan (MSM) voor paarden

Methylsulfonylmethaan (MSM) voor paarden is een organische zwavelverbinding die we vaak gebruiken als voedingssupplement bij zowel mensen als dieren, waaronder paarden, voor de ondersteuning van gewrichten, spieren, en algehele gezondheid. Zwavel is een essentieel mineraal dat nodig is voor de opbouw van belangrijke weefsels in het lichaam, zoals bindweefsel, huid, haar, en nagels.

Werkzame stof van MSM

De werkzame stof in MSM is methylsulfonylmethaan, een natuurlijke vorm van biologisch beschikbare zwavel. Zwavel is essentieel voor veel biologische processen in het lichaam. Het speelt een cruciale rol bij de synthese van collageen, keratine, en glucosamine, die van vitaal belang zijn voor de gezondheid van gewrichten, kraakbeen, en huid.

Eigenschappen en gezondheidsvoordelen van MSM

  1. MSM heeft ontstekingsremmende eigenschappen die nuttig kunnen zijn bij het verminderen van gewrichtsontstekingen en pijn bij aandoeningen zoals artritis en spierpijn. Dit komt door de zwavelverbindingen, die helpen bij het verminderen van de productie van ontstekingsbevorderende moleculen.
  2. Door zijn rol in de productie van collageen en glucosamine helpt MSM bij het behoud van gezond kraakbeen en bindweefsel. Dit is vooral nuttig bij paarden of andere dieren die intensief sporten of ouder worden, omdat het kan helpen bij het behouden van soepele gewrichten en het verminderen van slijtage.
  3. MSM kan de gevoeligheid voor pijn verminderen door zijn werking op de zenuwbanen en het verlagen van ontstekingsfactoren in het lichaam, wat kan helpen bij chronische pijn en spierpijn na inspanning.
  4. Omdat zwavel belangrijk is voor de aanmaak van keratine, helpt MSM bij het versterken van huid, haar en nagels. Dit wordt vaak toegepast bij zowel mensen als dieren, zoals paarden, om de kwaliteit van de vacht en huid te verbeteren.
  5. Antioxidante werking: MSM heeft antioxidante eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen, moleculen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels.

Productieproces van MSM

Het proces om MSM te produceren voor supplementen verloopt als volgt:

Het productieproces begint met DMSO (dimethylsulfoxide), een stof die voorkomt in de pulp van hout. DMSO is een organosulfurverbinding die nauw verwant is aan MSM. Door oxidatie van DMSO ontstaat MSM. Tijdens dit proces zet een gecontroleerde chemische reactie DMSO om in MSM. Zuurstof verandert de zwavelverbindingen  in een stabiele vorm van MSM. Na de oxidatie wordt het MSM-powder gezuiverd om verontreinigingen te verwijderen. De zuiveringsprocessen variëren per fabrikant, maar de bedoeling is om een zo zuiver mogelijk product te creëren, vaak tot wel 99.9% pure MSM. De zuivere vloeibare MSM wordt vervolgens gekristalliseerd tot een poeder of kristallen, die gemakkelijk zijn te verwerken tot supplementen in poedervorm, capsules, of tabletten.

Natuurlijke bronnen van MSM

Hoewel MSM in supplementvorm synthetisch is, komt het ook van nature voor in kleine hoeveelheden in voedingsmiddelen zoals:

  • Kruisbloemige groenten (bijv. broccoli, spruitjes)
  • Eieren
  • Vis
  • Rauw vlees
  • Zuivelproducten
  • Granen en fruit

In natuurlijke voedingsmiddelen is de hoeveelheid MSM vaak laag. Daarom supplementeren we de synthetische variant.

Toepassing bij paarden

Bij paarden gebruiken we MSM vaak als onderdeel van een regime voor het ondersteunen van gezonde gewrichten, vooral bij sportpaarden of oudere paarden die vatbaarder zijn voor gewrichtsproblemen. Het helpt ook om de algehele gezondheid van de huid, vacht en hoeven te ondersteunen, en kan helpen bij het verminderen van ontstekings-gerelateerde aandoeningen zoals koliek en ademhalingsproblemen.

Samenvatting van het onderzoek
In de studie werden paarden gedurende een bepaalde periode MSM-supplementen toegediend om de effecten op de gewrichtsgezondheid en algemene conditie te evalueren. De resultaten toonden aan dat MSM mogelijk kan bijdragen aan het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van de gezondheid van gewrichten bij paarden. Dit suggereert dat MSM een nuttig supplement kan zijn voor paarden, vooral voor diegenen die intensieve fysieke inspanningen leveren, zoals sport- of werkpaarden.

Marañón, G., Muñoz-Escassi, B., Manley, W., García, C., Cayado, P., de la Muela, M. S., Olábarri, B., León, R., & Vara, E. (2008). The effect of methyl sulphonyl methane supplementation on biomarkers of oxidative stress in sport horses following jumping exercise. In Acta Veterinaria Scandinavica (Vol. 50, Issue 1). Springer Science and Business Media LLC. https://doi.org/10.1186/1751-0147-50-45

Samenvatting van het onderzoek
De studie richt zich op de effecten van MSM op de stressrespons die door cortisol wordt opgewekt, een hormoon dat vrijkomt tijdens stressvolle situaties zoals intensieve training. De onderzoekers ontdekten dat MSM de negatieve effecten van cortisol kan tegengaan door de expressie van bepaalde genen (SDHA en HPRT1) te reguleren via het p53-eiwit, dat een belangrijke rol speelt bij celbescherming en stressrespons. Dit suggereert dat MSM kan bijdragen aan het verminderen van stressgerelateerde schade in de spiercellen van renpaarden, wat het herstel en de prestaties van deze paarden kan bevorderen.

Sp, N., Kang, D., Kim, D., Lee, H., Park, Y., Kim, I., Lee, H., Cho, B., Jang, K., & Yang, Y. (2019). Methylsulfonylmethane inhibits cortisol‑induced stress through p53‑mediated SDHA/HPRT1 expression in racehorse skeletal muscle cells: A primary step against exercise stress. In Experimental and Therapeutic Medicine. Spandidos Publications. https://doi.org/10.3892/etm.2019.8196

Samenvatting van het onderzoek
De studie richt zich op de effecten van MSM, een populaire voedingsstof vanwege zijn antioxidatieve eigenschappen, op de levercellen van ongeboren paarden. De onderzoekers ontdekten dat MSM de oxidatieve stress in deze cellen vermindert. Dit is belangrijk omdat oxidatieve stress kan leiden tot celschade en diverse gezondheidsproblemen. Bovendien beïnvloedde MSM de expressie van het gen CYP3A93, wat betrokken is bij het metabolisme van medicijnen en andere stoffen in de lever. De bevindingen suggereren dat MSM een beschermende rol kan spelen tegen oxidatieve schade en mogelijk het metabolisme in de lever kan reguleren, wat gunstig kan zijn voor de gezondheid van paarden.

Kim, K. H., Park, J.-W., Yang, Y. M., Song, K.-D., & Cho, B. (2021). Effect of methylsulfonylmethane on oxidative stress and CYP3A93 expression in fetal horse liver cells. In Animal Bioscience (Vol. 34, Issue 2, pp. 312–319). Asian Australasian Association of Animal Production Societies. https://doi.org/10.5713/ajas.20.0061

Geef je paard 2 gram MSM per kilogram lichaamsgewicht. Voor een gemiddeld volwassen paard kom je dan op gemiddeld 10 gram uit. Het kan nodig zijn om aanvankelijk meer te geven, bijvoorbeeld 20 gram per dag voor een week en daarna af te bouwen naar 10 gram. De werking hiervan is in een onderzoek aangetoond:

Riegel R.J. (2001), The correlation of training times, thermographic and serum
chemistry levels to provide evidence as to the effective of the use of oral Alavis
msm (methylsulfonylmethane) upon the musculature of the racing Standardbred
,
Nutraceutical Alliance Conf. Proc., Carolwood Corp., Greenville, PA.

Let op: experimenteer niet zelfstandig met de toepassing van MSM, maar raadpleeg een dierenarts.

× Contact via WhatsApp