Rozemarijn

Rozemarijn (Salvia rosmarinus) is een veelzijdig kruid dat meerdere gezondheidsvoordelen biedt voor paarden, dankzij zijn antioxiderende, ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Rozemarijn bevat actieve verbindingen zoals rozemarijnzuur, die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de spijsvertering, het verminderen van ontstekingen en het ondersteunen van de circulatie.

Deze plant werd in de oudheid beschouwd als een symbool van trouw en herinnering. In het oude Griekenland en Rome werden rozemarijntakjes vaak bij huwelijken en begrafenissen gebruikt. Rozemarijn werd bij bruiloften gedragen door bruiden en bruidegoms als een teken van liefde en trouw, terwijl het bij begrafenissen werd gebruikt om de herinnering aan de overledene levend te houden.

Rozemarijn staat ook bekend om zijn geheugenverbeterende eigenschappen. In de literatuur wordt dit onderstreept door William Shakespeare, die in zijn stuk Hamlet laat opmerken: “There’s rosemary, that’s for remembrance.” Dit weerspiegelt het oude geloof dat rozemarijn het geheugen kon versterken, een overtuiging die vandaag de dag nog steeds wordt onderzocht in wetenschappelijk onderzoek.

 4,95 7,95

Rozemarijn voor paarden

Rozemarijn (Salvia rosmarinus) is een veelzijdig kruid dat talrijke voordelen biedt voor je paard. Het bevordert niet alleen de spijsvertering, gezondheid van de ademhaling en bloedcirculatie, maar ondersteunt ook het immuunsysteem en gezondheid van huid en vacht. Met zijn ontstekingsremmende en anti microbiële eigenschappen is het een waardevol kruid in de traditionele verzorging van paarden, dat hun algehele welzijn kan verbeteren.

Belangrijke bestanddelen

Belangrijke bestanddelen zijn rosmarinezuur en carnosol. De werking van deze bestanddelen is goed onderzocht en ze zitten dan ook in veel gezondheidsproducten. Kijk bij het tabblad wetenschap voor meer informatie.

De traditionele redenen voor het gebruik van rozemarijn

Er zijn 10 redenen waarom rozemarijn traditioneel veel in gebruik is, namelijk:

  1. Ondersteuning van de spijsvertering
  2. Ontstekingsremmende eigenschappen
  3. Antimicrobiële en antioxidante werking
  4. Ondersteuning van de ademhalingsgezondheid
  5. Ondersteuning van de circulatie
  6. Bevordering van de huid- en vachtgezondheid
  7. Ondersteuning van de levergezondheid
  8. Stressverlichting en kalmerend effect
  9. Natuurlijke insectenwerende eigenschappen
  10. Ondersteuning van de hoefzorg

Hieronder staat van elke reden een korte beschrijving.

Ondersteuning van de spijsvertering

Rozemarijn bevordert de afgifte van gal, wat de spijsvertering verbetert. Dit kan helpen bij het voorkomen van winderigheid, indigestie en maagklachten bij paarden.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Rozemarijn bevat ook ontstekingsremmende bestanddelen zoals rosmarinezuur, die helpen bij het verminderen van ontstekingen in gewrichten en spieren. Dit maakt het nuttig voor paarden met artritis of andere ontstekingsgerelateerde problemen.

Antimicrobiële en antioxidante werking

Rozemarijn heeft daarnaast antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van bacteriële en schimmelinfecties. Daarnaast beschermen de antioxidanten de cellen tegen schade door vrije radicalen, wat bijdraagt aan een sterker immuunsysteem.

Ondersteuning van de ademhalingsgezondheid

Rozemarijn heeft slijmoplossende eigenschappen en kan helpen bij het vrijmaken van de luchtwegen. Het wordt traditioneel gebruikt om ademhalingsproblemen, zoals hoesten of bronchitis, te verlichten.

Ondersteuning van de circulatie

Rozemarijn helpt de bloedcirculatie te verbeteren, wat zorgt voor een betere doorstroming van zuurstof en voedingsstoffen door het lichaam van het paard. Dit kan bijdragen aan een verhoogde energie en vitaliteit.

Bevordering van de huid- en vachtgezondheid

Het kruid wordt vaak gebruikt om de conditie van de huid en vacht te verbeteren. Het kan helpen om huidirritaties te verlichten en bevordert een glanzende, gezonde vacht.

Ondersteuning van de levergezondheid

Rozemarijn stimuleert de leverfunctie en kan helpen bij het ontgiften van het lichaam. Dit kan nuttig zijn voor paarden die gevoelig zijn voor leverproblemen of die herstellen van een ziekte.

Stressverlichting en kalmerend effect

Het heeft een mild kalmerend effect en wordt traditioneel gebruikt om stress en angst bij paarden te verminderen. Dit kan vooral nuttig zijn in stressvolle situaties zoals transport of wedstrijden.

Natuurlijke insectenwerende eigenschappen

Rozemarijn heeft een sterke geur die insecten afschrikt. Het kan worden gebruikt om insecten zoals muggen en vliegen op afstand te houden, wat bijdraagt aan het comfort van paarden.

Ondersteuning van de hoefzorg

Door zijn voedende eigenschappen kan rozemarijn ten slotte helpen bij het ondersteunen van gezonde hoeven en het voorkomen van hoefproblemen.

Algemeen over kruiden voor je paard

Wil je weten welke kruiden jouw paard mag eten? Bekijk dan ons kruidenoverzicht (PDF document)

 

Het gebruik van kruiden is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg een dierenarts voordat je kruiden  gebruikt bij drachtige of zogende merries, paarden die medicijnen krijgen of paarden met bekende aandoeningen. Het is namelijk mogelijk dat een specifiek kruid een bijwerking veroorzaakt of een wisselwerking heeft met met bepaalde geneesmiddelen.

We adviseren je jouw paard per dag niet meer dan 75 gram kruiden te geven. Je doseert veilig vanaf een paar gram per kruid per dag. Het verschilt uiteraard per kruid hoeveel schepjes je precies nodig hebt. Maar een paard is heel erg goed in het herkennen van geuren en vindt ook een klein beetje kruiden al erg lekker. Net zoals wij ons eten met kruiden op smaak brengen.

Twijfel je of je paard de kruiden wel lekker vindt? Kies dan voor het proefpakket, waarin je 5 verschillende kruiden krijgt.

Hoewel er specifiek beperkt wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar het gebruik van rozemarijn bij paarden, zijn de effecten van de werkzame bestanddelen goed gedocumenteerd in bredere studies die ook van toepassing kunnen zijn op paarden.

Nieto, G., Ros, G., & Castillo, J. (2018). Antioxidant and Antimicrobial Properties of Rosemary (Rosmarinus officinalis, L.): A Review. In Medicines (Vol. 5, Issue 3, p. 98). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/medicines5030098

× Contact via WhatsApp