Brandnetel

Blad van de brandnetel (Urtica dioica) is een waardevol kruid voor je paard, bekend om zijn rijke voedingswaarde en therapeutische eigenschappen. Het bevat hoge niveaus van vitaminen (zoals vitamine A, C, en K) en mineralen (zoals ijzer, magnesium, en calcium), die bijdragen aan de algehele gezondheid van je paard.

Brandnetel wordt gewaardeerd voor zijn veelzijdige toepassingen. In de middeleeuwen werd brandnetelvezel vaak gebruikt om stof en kleding te maken, omdat het een sterke en duurzame vezel oplevert. Het wordt traditioneel gebruikt om bloedarmoede te behandelen. Bovendien heeft de plant een lange geschiedenis in de keuken: brandnetels worden vaak verwerkt in soepen, thee en zelfs pesto, omdat de bladeren een milde, spinazieachtige smaak hebben wanneer ze gekookt zijn, waardoor ze hun prikkende werking verliezen.

 4,95 8,95

Blad van de brandnetel (Urtica dioica) voor paarden

Blad van de brandnetel (Urtica dioica) voor paarden is een waardevol kruid dat breed wordt ingezet in de traditionele verzorging van paarden. Het ondersteunt niet alleen de huid, vacht, gewrichten en spijsvertering, maar ook de algehele vitaliteit van het paard. Dankzij de rijkdom aan voedingsstoffen en zijn ontgiftende en ontstekingsremmende eigenschappen is brandnetel een effectieve natuurlijke aanvulling voor het bevorderen van de gezondheid van paarden.

Belangrijke bestanddelen

Belangrijke werkzame stoffen in rozenbottel zijn quercetine, kaempferol, cafeïnezuur en chlorogeenzuur. Dit zijn stoffen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben, met name bij gewrichtsproblemen. Daarnaast bevat brandnetel biotine, een stof die kan helpen bij het verbeteren van de hoefgezondjeid. De werking hiervan wordt onderzocht. Kijk bij het tabblad wetenschap voor meer informatie.

De traditionele redenen voor het gebruik van brandnetel

Er zijn 10 redenen waarom brandnetel traditioneel in gebruik is, namelijk:

  1. Ondersteuning van het immuunsysteem
  2. Ontstekingsremmende eigenschappen
  3. Ontgiftende werking
  4. Bevordering van de bloedcirculatie
  5. Ondersteuning van de gezondheid van huid en vacht
  6. Ondersteuning van de spijsvertering
  7. Bloedzuiverende eigenschappen
  8. Urineafdrijvend effect
  9. Ondersteuning van de hoefgezondheid
  10. Verbetering van de algehele vitaliteit

Ondersteuning van het immuunsysteem

Brandnetel zit boordevol vitaminen (A, C, D en K), mineralen (ijzer, calcium, magnesium, kalium) en antioxidanten, wat helpt om het immuunsysteem van paarden te versterken en ze beter bestand te maken tegen ziekten en infecties.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Brandnetel wordt traditioneel ook gebruikt om ontstekingen te verminderen en kan verlichting bieden bij gewrichtspijn en artritis bij paarden. Dit is vooral nuttig voor oudere paarden of paarden met stijve gewrichten.

Ontgiftende werking

Brandnetel staat daarnaast bekend om zijn ontgiftende werking. Het helpt bij het ondersteunen van de lever- en nierfunctie, waardoor afvalstoffen beter uit het lichaam worden verwijderd. Dit kan de algehele gezondheid verbeteren en bijdragen aan een gezonde stofwisseling.

Bevordering van de bloedcirculatie

Het gebruik van brandnetel kan vervolgens helpen bij het stimuleren van de bloedcirculatie. Dit draagt bij aan een betere doorstroming van zuurstof en voedingsstoffen in het lichaam van het paard, wat de algehele vitaliteit verhoogt.

Ondersteuning van de gezondheid van huid en vacht

De mineralen en vitaminen in brandnetel ondersteunen ook een gezonde huid en vacht. Het kan helpen om huidaandoeningen, zoals eczeem of schilfering, te verlichten en bevordert een glanzende, gezonde vacht.

Ondersteuning van de spijsvertering

Brandnetel heeft een milde laxerende werking, wat kan helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het reguleren van de stoelgang. Dit maakt het nuttig bij paarden die last hebben van spijsverteringsproblemen.

Bloedzuiverende eigenschappen

Brandnetel is een traditioneel bloedzuiverend kruid dat kan helpen om het bloed te ontgiften en te reinigen. Dit draagt bij aan een betere algehele gezondheid en kan helpen bij het behandelen van bloedarmoede door zijn hoge ijzergehalte.

Urineafdrijvend effect

Brandnetel werkt als een natuurlijk diureticum, wat betekent dat het kan helpen bij het bevorderen van de urineproductie. Dit ondersteunt de gezondheid van de nieren en blaas, en kan helpen bij het voorkomen van urinewegproblemen.

Ondersteuning van de hoefgezondheid

De aanwezigheid van biotine en andere voedingsstoffen in brandnetels kan helpen bij het bevorderen van gezonde hoefgroei en het versterken van de hoeven van paarden.

Verbetering van de algehele vitaliteit

Brandnetel kan tenslotte de vitaliteit en energie van je paard ondersteunen. Het helpt bij het verhogen van de algehele conditie en draagt bij aan de gezondheid van zowel jonge als oudere paarden.

Algemeen over kruiden voor je paard

Wil je weten welke kruiden jouw paard mag eten? Bekijk dan ons kruidenoverzicht (PDF document)

Het gebruik van kruiden is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg een dierenarts voordat je kruiden  gebruikt bij drachtige of zogende merries, paarden die medicijnen krijgen of paarden met bekende aandoeningen. Het is namelijk mogelijk dat een specifiek kruid een bijwerking veroorzaakt of een wisselwerking heeft met met bepaalde geneesmiddelen.

We adviseren je jouw paard per dag niet meer dan 75 gram kruiden te geven. Je doseert veilig vanaf een paar gram per kruid per dag. Het verschilt uiteraard per kruid hoeveel schepjes je precies nodig hebt. Maar een paard is heel erg goed in het herkennen van geuren en vindt ook een klein beetje kruiden al erg lekker. Net zoals wij ons eten met kruiden op smaak brengen.

Twijfel je of je paard de kruiden wel lekker vindt? Kies dan voor het proefpakket, waarin je 5 verschillende kruiden krijgt.

Hoewel specifiek onderzoek naar brandnetel bij paarden beperkt is, zijn de voordelen van brandnetel goed gedocumenteerd in studies bij andere dieren en in de menselijke geneeskunde. Brandnetel wordt vaak onderzocht vanwege zijn ontstekingsremmende en bloedzuiverende eigenschappen, wat van toepassing kan zijn op paarden.

Bhusal, K. K., Magar, S. K., Thapa, R., Lamsal, A., Bhandari, S., Maharjan, R., Shrestha, S., & Shrestha, J. (2022). Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle (Urtica dioica L.): A review. In Heliyon (Vol. 8, Issue 6, p. e09717). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2022.e09717

× Contact via WhatsApp