Verbena

Verbena of ook wel ijzerkruid (Verbena officinalis) is een kruid met kalmerende, ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. In de oudheid stond het bekend als “heilig gras” (omdat het werd gebruikt om de wonden van Jesus te stelpen) of “tranen van Isis” (bij de oude Egyptenaren) en werd gebruikt in allerlei rituelen en ceremonies. Het werd vaak gedragen als amulet om kwaad af te weren en om geluk en voorspoed te brengen. In de Romeinse cultuur werd verbena beschouwd als een symbool van vrede en werd het vaak gebruikt om vredesverdragen te bezegelen.

 5,95 10,95

Verbena (Verbena officinalis) voor paarden

Verbena (Verbena officinalis) voor paarden biedt een breed scala aan voordelen voor paarden, van kalmering en stressvermindering tot ontstekingsremming en ondersteuning van het immuunsysteem. Het kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering, ademhaling en spierontspanning, en draagt bij aan een betere wondgenezing en pijnverlichting. Dankzij deze veelzijdige eigenschappen is verbena een waardevolle toevoeging in de traditionele verzorging van paarden.

Belangrijke bestanddelen

Belangrijke werkzame stoffen in verbena zijn verbenaline en hastatoside, stoffen die slaapopwekkende eigenschappen hebben. De werking is uitvoerig onderzocht. Kijk bij het tabblad wetenschap voor meer informatie.

De traditionele redenen voor het gebruik van verbena

Er zijn 10 redenen waarom verbena traditioneel in gebruik is, namelijk:

  1. Kalmerend en ontspannend
  2. Ondersteuning van het zenuwstelsel
  3. Ontstekingsremmende eigenschappen
  4. Ondersteuning van het immuunsysteem
  5. Verlichting van spijsverteringsproblemen
  6. Ondersteuning van de ademhaling
  7. Ontspanning van de spieren
  8. Huidgezondheid en wondgenezing
  9. Verlichting van pijn
  10. Ondersteuning van de reproductieve gezondheid

Kalmerend en ontspannend

Verbena wordt traditioneel gebruikt om stress en angst te verlichten bij paarden. Het heeft een mild kalmerend effect en kan helpen bij het ontspannen van nerveuze of angstige paarden, vooral in stressvolle situaties zoals transport, wedstrijden, of bij veranderingen in de omgeving.

Ondersteuning van het zenuwstelsel

Verbena staat ook bekend om zijn gunstige effecten op het zenuwstelsel. Het kan helpen bij het ondersteunen van paarden met zenuwproblemen of overmatige spanning en bevordert een rustige geest.

Ontstekingsremmende eigenschappen

De ontstekingsremmende werking van verbena kan daarnaast helpen bij het verlichten van ontstekingen in de gewrichten, spieren en weefsels van paarden. Dit is vooral nuttig voor oudere paarden of dieren die last hebben van spierpijn.

Ondersteuning van het immuunsysteem

Verbena bevat antioxidanten en heeft immuunversterkende eigenschappen. Het helpt het lichaam van het paard te beschermen tegen infecties en ziekten door de afweer te stimuleren.

Verlichting van spijsverteringsproblemen

Verbena wordt bovendien traditioneel gebruikt om spijsverteringsproblemen te verlichten, zoals maagklachten, gasvorming en indigestie. Het bevordert een gezonde spijsvertering en kan helpen bij het kalmeren van de maag.

Ondersteuning van de ademhaling

Verbena kan helpen bij het verlichten van ademhalingsproblemen, zoals hoesten en bronchitis. Het heeft slijmoplossende eigenschappen en kan bijdragen aan een verbeterde longfunctie en een soepelere ademhaling.

Ontspanning van de spieren

Verbena heeft verder een spierontspannend effect, wat nuttig kan zijn voor paarden die last hebben van spierkrampen of spierspanning. Dit helpt de algehele mobiliteit en het comfort te verbeteren, vooral na intensieve inspanning.

Huidgezondheid en wondgenezing

Verbena wordt traditioneel gebruikt om de genezing van wonden en huidirritaties te bevorderen. Het kan worden toegepast op kleine wonden of huidproblemen om ontstekingen te verminderen en de genezing te versnellen.

Verlichting van pijn

Verbena heeft ook pijnstillende eigenschappen en kan helpen bij het verlichten van pijn, vooral in verband met ontstekingen of spierpijn. Dit maakt het nuttig voor paarden die herstellen van verwondingen of last hebben van chronische pijn.

Ondersteuning van de reproductieve gezondheid

Verbena gebruiken we ten slotte traditioneel om de hormonale balans te ondersteunen, met name bij merries. Het kan helpen bij het reguleren van de cyclus en het verlichten van ongemakken die gepaard gaan met hormonale schommelingen.

Algemeen over kruiden voor je paard

Wil je weten welke kruiden jouw paard mag eten? Bekijk dan ons kruidenoverzicht (PDF document)

 

Het gebruik van kruiden is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg een dierenarts voordat je kruiden  gebruikt bij drachtige of zogende merries, paarden die medicijnen krijgen of paarden met bekende aandoeningen. Het is namelijk mogelijk dat een specifiek kruid een bijwerking veroorzaakt of een wisselwerking heeft met met bepaalde geneesmiddelen.

We adviseren je jouw paard per dag niet meer dan 75 gram kruiden te geven. Je doseert veilig vanaf een paar gram per kruid per dag. Het verschilt uiteraard per kruid hoeveel schepjes je precies nodig hebt. Maar een paard is heel erg goed in het herkennen van geuren en vindt ook een klein beetje kruiden al erg lekker. Net zoals wij ons eten met kruiden op smaak brengen.

Twijfel je of je paard de kruiden wel lekker vindt? Kies dan voor het proefpakket, waarin je 5 verschillende kruiden krijgt.

Er is een studie die de eigenschappen van Verbena onderzoekt:

Calvo, M. I. (2006). Anti-inflammatory and analgesic activity of the topical preparation of Verbena officinalis L. In Journal of Ethnopharmacology (Vol. 107, Issue 3, pp. 380–382). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jep.2006.03.037

Daarnaast is er specifiek onderzoek naar de toepassing van Verbena bij luchtwegaandoeningen zoals asthma (heaves):

Anour, R., Leinker, S., & van den Hoven, R. (2005). Improvement of the lung function of horses with heaves by treatment with a botanical preparation for 14 days. In Veterinary Record (Vol. 157, Issue 23, pp. 733–736). Wiley. https://doi.org/10.1136/vr.157.23.733

× Contact via WhatsApp