Spirulina

Spirulina is een blauwgroene microalg die bekend staat om zijn hoge voedingswaarde. Het bevat een hoog gehalte aan eiwitten, vitamines, mineralen en antioxidanten.

Spirulina behoort tot de oudste levensvormen op aarde en bestaat al miljarden jaren. Het was een van de eerste organismen die zuurstof produceerden en daarmee bijdroegen aan het ontstaan van leven op aarde. Het bevat 60-70% eiwit, wat het een van de rijkste plantaardige eiwitbronnen maakt. Het bevat alle essentiële aminozuren, waardoor het een complete eiwitbron is, vergelijkbaar met vlees en eieren. Het is zo voedzaam en efficiënt dat het door NASA en de European Space Agency is overwogen als voedsel voor astronauten tijdens lange ruimtereizen. Het kan gemakkelijk worden gekweekt in beperkte ruimte en biedt een hoge voedingswaarde. De Azteken oogstten spirulina uit het Texcoco-meer in Mexico en consumeerden het als een eiwitrijk voedsel, vaak in de vorm van “tecuitlatl” – een gedroogde koek. Spirulina is een van de meest milieuvriendelijke voedingsmiddelen. Het vereist weinig water, land en energie om te groeien en kan snel worden gekweekt, waardoor het een duurzaam alternatief is voor traditionele eiwitbronnen. Naast eiwitten zit spirulina boordevol vitamines en mineralen, zoals vitamine B12, ijzer, calcium, magnesium, en antioxidanten zoals beta-caroteen en phycocyanine, wat het zijn blauwe kleur geeft.

 22,50 55,00

Spirulina is een blauwgroene microalg die bekend staat om zijn hoge voedingswaarde. Het bevat een hoog gehalte aan eiwitten, vitamines, mineralen en antioxidanten.

Antioxidanten
Antioxidanten zijn moleculen die vrije radicalen neutraliseren en daardoor schade aan cellen helpen voorkomen. Vrije radicalen zijn onstabiele atomen die ontstaan tijdens normale stofwisselingsprocessen en door externe invloeden zoals blootstelling aan straling en vervuiling. Wanneer vrije radicalen niet worden geneutraliseerd, kunnen ze oxidatieve stress veroorzaken, wat bijdraagt aan veroudering en verschillende ziektes, waaronder kanker en hartziekten. Antioxidanten kunnen zowel in het lichaam worden aangemaakt als uit de voeding worden verkregen, bijvoorbeeld uit groenten, fruit, noten en zaden. Bekende antioxidanten zijn vitamine C, vitamine E, en bètacaroteen.

Vitamines
Spirulina is rijk aan verschillende vitamines, waaronder:

  1. Vitamine A (in de vorm van bètacaroteen): Helpt bij het behoud van een gezond gezichtsvermogen en immuunsysteem.
  2. Vitamine B1 (thiamine): Ondersteunt de energiestofwisseling en een goede werking van het zenuwstelsel.
  3. Vitamine B2 (riboflavine): Speelt een rol bij de energieproductie en het metabolisme van vetten, medicijnen en steroïden.
  4. Vitamine B3 (niacine): Helpt bij het omzetten van voedsel in energie en ondersteunt de gezondheid van de huid en het zenuwstelsel.
  5. Vitamine B6 (pyridoxine): Belangrijk voor de stofwisseling van eiwitten en de productie van neurotransmitters.
  6. Vitamine B12 (cobalamine): Essentieel voor de productie van rode bloedcellen en het behoud van een gezond zenuwstelsel.
  7. Vitamine E: Een krachtige antioxidant die helpt bij het beschermen van cellen tegen schade.

Mineralen
Spirulina bevat een breed scala aan mineralen, waaronder:

  1. IJzer: Essentieel voor de productie van hemoglobine en myoglobine, die zuurstof in het bloed en de spieren transporteren.
  2. Calcium: Belangrijk voor de gezondheid van botten en tanden, evenals voor de juiste werking van spieren en zenuwen.
  3. Magnesium: Speelt een rol bij meer dan 300 enzymreacties in het lichaam, waaronder de energieproductie en de eiwitsynthese.
  4. Kalium: Helpt bij het reguleren van de vloeistofbalans, spiercontracties en zenuwsignalen.
  5. Fosfor: Ondersteunt de vorming van botten en tanden en speelt een rol in de energiestofwisseling.
  6. Zink: Belangrijk voor het immuunsysteem, wondgenezing en DNA-synthese.
  7. Mangaan: Draagt bij aan het metabolisme, de botgezondheid en de wondgenezing.
  8. Selenium: Werkt als een antioxidant en speelt een rol in de schildklierfunctie en het immuunsysteem.

 

Er is onderzoek dat de werking van spirulina bij insulineresistente paarden aantoont.

Samenvatting onderzoek
Dit onderzoek toonde aan dat Spirulina platensis de mitochondriale functie verbetert die is aangetast door oxidatieve stress in mesenchymale stroma-cellen en darmepitheelcellen. Het gebruik van Spirulina leidde tot verminderde ontsteking, verbeterde celviabiliteit en proliferatie, en verbeterde insulinegevoeligheid bij paarden met het equine metabool syndroom (EMS). Hierdoor kan Spirulina platensis een waardevolle aanvulling zijn op de conventionele behandeling van EMS bij paarden.

Nawrocka, D., Kornicka, K., Śmieszek, A., & Marycz, K. (2017). Spirulina platensis Improves Mitochondrial Function Impaired by Elevated Oxidative Stress in Adipose-Derived Mesenchymal Stromal Cells (ASCs) and Intestinal Epithelial Cells (IECs), and Enhances Insulin Sensitivity in Equine Metabolic Syndrome (EMS) Horses. In Marine Drugs (Vol. 15, Issue 8, p. 237). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/md15080237

Samenvatting onderzoek
Equine metabool syndroom (EMS) is een ernstige endocriene aandoening bij paarden, gekenmerkt door hyperinsulinemie, hyperlipidemie en insulineresistentie. Dit onderzoek toont aan dat supplementatie met Arthrospira platensis, verrijkt met Cr(III), Mg(II) en Mn(II) ionen, de insulinegevoeligheid en glucosetolerantie verbetert, ontstekingen vermindert en obesitas-gerelateerde vetophoping vermindert. Arthrospira vermindert basale insuline- en glucosewaarden, verlaagt ontsteking in vetweefsel, vermindert lichaamsgewicht, en verbetert lichaamsconditiescores. Het kan dienen als een geavanceerd voedingssupplement ter ondersteuning van de behandeling van EMS.

Tomal, A., Szłapka-Kosarzewska, J., Mironiuk, M., Michalak, I., & Marycz, K. (2024). Arthrospira platensis enriched with Cr(III), Mg(II), and Mn(II) ions improves insulin sensitivity and reduces systemic inflammation in equine metabolic affected horses. In Frontiers in Endocrinology (Vol. 15). Frontiers Media SA. https://doi.org/10.3389/fendo.2024.1382844

Geen een paard een maatschepje per dag. Dat is 25 gram.

× Contact via WhatsApp