Paardenbloem

Paardenbloem (Taraxacum officinale) is zeer voedzaam en ondersteunt de algehele gezondheid van paarden dankzij zijn rijkdom aan vitamines en mineralen. Paardenbloem werkt als een diureticum, wat helpt bij het verwijderen van gifstoffen en het ondersteunen van de nierfunctie. De ontstekingsremmende eigenschappen verminderen zwellingen en ondersteunen de gezondheid van de lever door ontgifting te bevorderen.

In de traditionele geneeskunde wordt de plant al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijk diureticum, om de spijsvertering te bevorderen, en om lever- en galblaasproblemen te behandelen. De naam “Taraxacum” komt zelfs uit het Grieks, waarbij “taraxos” betekent “verstoring” en “akos” betekent “remedie,” wat de medicinale reputatie van de plant benadrukt.

Bijna elk deel van de paardenbloem is eetbaar. De bladeren kunnen worden gegeten in salades, de bloemen kunnen worden gebruikt om wijn of siroop van te maken, en de wortels kunnen worden geroosterd. De geroosterde paardenbloemwortel werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa veel gebruikt als een alternatief voor koffie, toen de invoer van koffiebonen schaars was.

 4,95 9,95

Paardenbloem (Taraxacum officinale) voor paarden

Paardenbloem (Taraxacum officinale) voor paarden is een veelzijdig kruid dat traditioneel wordt gebruikt om de spijsvertering te ondersteunen, de lever te ontgiften, en de gezondheid van de nieren en blaas te bevorderen. Het biedt tal van voedingsstoffen die helpen bij het versterken van het immuunsysteem, het verbeteren van de bloedcirculatie, en het verminderen van ontstekingen. Dankzij de diuretische eigenschappen en antioxidanten is paardenbloem een waardevol supplement voor het algehele welzijn van paarden. 

Belangrijke bestanddelen

Belangrijke werkzame stoffen in paardenbloem zijn pigenine, luteoline, quercetine, en kaempferol, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Taraxine is de stof die paardenbloem de bittere smaak geeft en heeft eigenschappen die de spijsvertering bevorderen. Inuline wordt onderzocht om de effecten op de darmgezondheid. Taraxesterol is een omega-3 vetzuur dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Chlorogeenzuur en cafeïnezuur worden onderzocht om hun effecten op de gezondheid van de lever. Kijk bij het tabblad wetenschap voor meer informatie.

De traditionele redenen voor het gebruik van paardenbloem

Er zijn 13 redenen waarom paardenbloem traditioneel in gebruik is, namelijk:

  1. Ondersteuning van de spijsvertering
  2. Ondersteuning van de leverfunctie
  3. Diuretisch effect
  4. Rijk aan vitamines en mineralen
  5. Ondersteuning van de immuunfunctie
  6. Ontstekingsremmende eigenschappen
  7. Ondersteuning van de nierfunctie
  8. Verbetering van de voedselopname
  9. Ondersteuning van de bloedcirculatie
  10. Ondersteuning van het hormoonsysteem
  11. Antioxidante eigenschappen
  12. Ondersteuning van de gezondheid van de huid
  13. Kalmerend effect

Ondersteuning van de spijsvertering

Paardenbloem staat bekend om zijn vermogen om de productie van spijsverteringssappen te stimuleren, waardoor het helpt bij de afbraak van voedsel en de opname van voedingsstoffen. Het kan ook helpen bij het verminderen van winderigheid en andere spijsverteringsproblemen.

Ondersteuning van de leverfunctie

Paardenbloem is traditioneel gebruikt om de lever te ondersteunen en te ontgiften. Het helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam en bevordert een gezonde leverfunctie, wat vooral nuttig kan zijn voor paarden met leverproblemen.

Diuretisch effect

Paardenbloem heeft een mild diuretisch effect, wat betekent dat het de urineproductie verhoogt en helpt bij het verwijderen van overtollig vocht en gifstoffen uit het lichaam. Dit maakt het nuttig voor paarden die gevoelig zijn voor vochtretentie of blaasproblemen.

Rijk aan vitamines en mineralen

Paardenbloem is rijk aan vitamines (vooral vitamine A, C en K) en mineralen zoals calcium, ijzer, en kalium. Deze voedingsstoffen ondersteunen de algehele gezondheid van het paard, inclusief botten, immuunsysteem, en bloedcirculatie.

Ondersteuning van de immuunfunctie

Door zijn hoge gehalte aan antioxidanten en vitamines helpt paardenbloem bij het versterken van het immuunsysteem van paarden, waardoor ze beter bestand zijn tegen ziektes en infecties.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Paardenbloem heeft ontstekingsremmende eigenschappen, wat kan helpen bij het verlichten van gewrichtsontstekingen of andere ontstekingsgerelateerde aandoeningen bij paarden.

Ondersteuning van de nierfunctie

Paardenbloem ondersteunt de gezondheid van de nieren en blaas door het bevorderen van een gezonde urinestroom. Dit helpt bij het voorkomen van urineweginfecties en nierstenen.

Verbetering van de voedselopname

Paardenbloem stimuleert de eetlust en bevordert een betere opname van voedingsstoffen, waardoor paarden meer voordeel halen uit hun voer en gezonde gewichtstoename wordt ondersteund.

Ondersteuning van de bloedcirculatie

Paardenbloem bevat ijzer en andere mineralen die bijdragen aan een gezonde bloedcirculatie en helpen bij de productie van rode bloedcellen, wat belangrijk is voor het energieniveau en de gezondheid van het paard.

Ondersteuning van het hormoonsysteem

Paardenbloem kan helpen bij het reguleren van de hormoonhuishouding, vooral bij merries, en is nuttig bij het ondersteunen van hormonale veranderingen of onbalans.

Antioxidante eigenschappen

Paardenbloem bevat antioxidanten zoals vitamine C en betacaroteen, die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en het beschermen van lichaamscellen tegen schade.

Ondersteuning van de gezondheid van de huid

Door zijn voedingsstoffen kan paardenbloem bijdragen aan een gezonde huid en een glanzende vacht, vooral bij paarden met huidproblemen of een doffe vacht.

Kalmerend effect

Paardenbloem heeft een mild kalmerend effect, waardoor het nuttig kan zijn voor nerveuze of gestreste paarden, hoewel dit niet de primaire toepassing is.

Algemeen over kruiden voor je paard

Wil je weten welke kruiden jouw paard mag eten? Bekijk dan ons kruidenoverzicht (PDF document)

We adviseren je jouw paard per dag niet meer dan 75 gram kruiden te geven. Je doseert veilig vanaf een paar gram per kruid per dag. Het verschilt uiteraard per kruid hoeveel schepjes je precies nodig hebt. Maar een paard is heel erg goed in het herkennen van geuren en vindt ook een klein beetje kruiden al erg lekker. Net zoals wij ons eten met kruiden op smaak brengen.

Twijfel je of je paard de kruiden wel lekker vindt? Kies dan voor het proefpakket, waarin je 5 verschillende kruiden krijgt.

Het gebruik van kruiden is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg een dierenarts voordat je kruiden  gebruikt bij drachtige of zogende merries, paarden die medicijnen krijgen of paarden met bekende aandoeningen. Het is namelijk mogelijk dat een specifiek kruid een bijwerking veroorzaakt of een wisselwerking heeft met met bepaalde geneesmiddelen.

Er is geen specifiek onderzoek naar de werking van paardenbloem bij paarden. Er is echter wel algemeen onderzoek, waarin is onderzocht wat de actieve bestanddelen van de plant zijn.

Frolova, A. S., Fokina, A. D., Milentyeva, I. S., Asyakina, L. K., Proskuryakova, L. A., & Prosekov, A. Y. (2024). The Biological Active Substances of Taraxacum officinale and Arctium lappa from the Siberian Federal District. In International Journal of Molecular Sciences (Vol. 25, Issue 6, p. 3263). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/ijms25063263

× Contact via WhatsApp