Anijs

Anijs (Pimpinella anisum) ondersteunt de spijsvertering en kan gasvorming en koliek verminderen. Het helpt bij luchtwegaandoeningen en stimuleert de eetlust. Anijs heeft antimicrobiële eigenschappen en een kalmerend effect, wat nuttig is voor stressvolle situaties. Deze voordelen maken anijs een waardevolle toevoeging in de verzorging van je paard.

Anijs is een plant waarvan de zaden veel worden gebruikt in de keuken en in traditionele geneeskunde. Een interessant feitje over anijs is dat de zaden een sterk aroma hebben dat lijkt op drop, wat te maken heeft met de chemische verbinding anethole. Anethole is ook verantwoordelijk voor de karakteristieke smaak van andere kruiden zoals venkel en steranijs.

Daarnaast wordt anijs al eeuwenlang gebruikt in verschillende culturen. In het oude Egypte werd anijs niet alleen gebruikt als specerij, maar ook in religieuze rituelen en voor zijn vermeende medicinale eigenschappen. In de middeleeuwen was het een populaire toevoeging aan gerechten en dranken in Europa en werd het vaak gebruikt om de spijsvertering te bevorderen.

 4,95 8,95

Anijs (Pimpinella anisum) voor paarden

Anijs (Pimpinella anisum) voor paarden biedt veel voordelen voor paarden, variërend van spijsverteringsondersteuning tot verlichting van ademhalingsproblemen en het versterken van het immuunsysteem. Het kruid wordt traditioneel gebruikt voor het bevorderen van de eetlust, het kalmeren van stressvolle paarden, en het ondersteunen van de melkproductie bij merries. Dankzij zijn antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen is anijs een waardevol kruid voor de algehele gezondheid van paarden. 

Belangrijke bestanddelen

Belangrijke werkzame stoffen in anijs zijn estragol, anethol en coumarinen. Dit zijn ontstekingsremmende, antioxiderende en antibacteriële stoffen die kunnen ondersteunen bij chronische ontstekingen. Van estragol is bekend dat het in hoge dosering toxisch is. Coumarinen is een verzamelnaam voor een groep bioactieve stoffen die bloedverdunnend werken. De werking hiervan wordt uitvoerig onderzocht. Kijk bij het tabblad wetenschap voor meer informatie.

De traditionele redenen voor het gebruik van anijs

Er zijn 10 redenen waarom anijs traditioneel in gebruik is, namelijk:

  1. Ondersteuning van de spijsvertering
  2. Verbetering van de eetlust
  3. Ondersteuning van de luchtwegen
  4. Antibacteriële en antischimmelwerking
  5. Ontstekingsremmende eigenschappen
  6. Kalmerend effect
  7. Ondersteuning van de melkproductie
  8. Bevordering van de algemene immuniteit
  9. Verbetering van de gezondheid van de mond
  10. Ondersteuning bij hormonale balans

Ondersteuning van de spijsvertering

Anijs gebruikt men traditioneel om de spijsvertering te ondersteunen en problemen zoals koliek, gasvorming, en opgeblazen gevoel te verminderen. Het stimuleert de spijsverteringssappen en helpt bij het verlichten van winderigheid en krampen in het maag-darmkanaal.

Verbetering van de eetlust

Anijs heeft eetlustopwekkende eigenschappen, waardoor het traditioneel wordt ingezet om paarden te helpen die een verminderde eetlust hebben of moeite hebben met eten, bijvoorbeeld na ziekte of stressvolle situaties.

Ondersteuning van de luchtwegen

De slijmoplossende eigenschappen van anijs helpen bij het opruimen van slijm in de luchtwegen. Dit maakt het nuttig voor paarden met hoest, bronchitis of andere luchtwegaandoeningen. Traditioneel gebruikt men het om ademhalingsproblemen te verlichten en de longfunctie te ondersteunen.

Antibacteriële en antischimmelwerking

Anijs bevat stoffen met antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van bacteriële en schimmelinfecties. Traditioneel gebruikt men het om de weerstand van paarden te verbeteren tegen infecties, zowel intern als op de huid.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Anijs heeft milde ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verlichten van ontstekingen in het spijsverteringsstelsel of luchtwegen. Dit kan bijdragen aan het algemene welzijn van paarden, vooral wanneer ze last hebben van chronische ontstekingsaandoeningen.

Kalmerend effect

Traditioneel gebruikt men anijs om een kalmerend effect te hebben op paarden. De geur en de smaak van anijs kunnen helpen bij het verminderen van angst en spanning, wat nuttig kan zijn voor nerveuze of gestreste paarden.

Ondersteuning van de melkproductie

Anijs gebruikt men traditioneel ook bij zogende merries, omdat het de melkproductie kan stimuleren. Dit maakt het een waardevol kruid in situaties waar de melkproductie bij een zogende merrie moet worden verhoogd.

Bevordering van de algemene immuniteit

De antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen van anijs helpen het immuunsysteem van paarden te versterken, waardoor ze beter bestand zijn tegen ziekten en infecties.

Verbetering van de gezondheid van de mond

De frisse smaak van anijs kan helpen bij het bevorderen van de mondgezondheid van paarden, en het kan bijdragen aan een frisse adem en gezond tandvlees. Traditioneel voegt men anijs toe aan het voer om de mondhygiëne te verbeteren.

Ondersteuning bij hormonale balans

Anijs bevat fyto-oestrogenen die traditioneel gebruikt werden om hormonale onevenwichtigheden te helpen corrigeren. Dit kan nuttig zijn voor merries met hormonale problemen of paarden met voortplantingsproblemen.

Algemeen over kruiden voor je paard

Wil je weten welke kruiden jouw paard mag eten? Bekijk dan ons kruidenoverzicht (PDF document)

We adviseren je jouw paard per dag niet meer dan 75 gram kruiden te geven. Je doseert veilig vanaf een paar gram per kruid per dag. Het verschilt uiteraard per kruid hoeveel schepjes je precies nodig hebt. Maar een paard is heel erg goed in het herkennen van geuren en vindt ook een klein beetje kruiden al erg lekker. Net zoals wij ons eten met kruiden op smaak brengen.

Twijfel je of je paard de kruiden wel lekker vindt? Kies dan voor het proefpakket, waarin je 5 verschillende kruiden krijgt.

Het gebruik van kruiden is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg een dierenarts voordat je kruiden  gebruikt bij drachtige of zogende merries, paarden die medicijnen krijgen of paarden met bekende aandoeningen. Het is namelijk mogelijk dat een specifiek kruid een bijwerking veroorzaakt of een wisselwerking heeft met met bepaalde geneesmiddelen.

× Contact via WhatsApp