Aardbei

Blad van de aardbei (Fragaria x ananassa) is een waardevol ingrediënt in de voeding van paarden. Het blad zit boordevol vitamine C, antioxidanten, en tannines, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering en het immuunsysteem ondersteunen. Bovendien heeft het ontstekingsremmende eigenschappen, wat kan helpen bij het verlichten van lichte spijsverteringsproblemen en het bevorderen van een gezonde darmflora. Het toevoegen van aardbeiblad aan het dieet van je paard kan ook bijdragen aan het verbeteren van de algemene vitaliteit en gezondheid van de huid.

Deze vrucht is eigenlijk een hybride van twee andere soorten aardbeien: de Chileense aardbei (Fragaria chiloensis) en de Scharlaken aardbei (Fragaria virginiana). Deze kruising ontstond in de 18e eeuw in Frankrijk, toen de Chileense aardbei, die bekend stond om zijn grote vruchten, werd gekruist met de kleinere maar smaakvollere Scharlaken aardbei.

Wat nog verrassender is, is dat wat we de “zaden” aan de buitenkant van de aardbei noemen, eigenlijk geen zaden zijn. Deze kleine stipjes zijn namelijk de eigenlijke vruchten van de plant, genaamd achenes, en elk bevat een zaadje. Het rode, sappige deel dat we eten is in botanische termen een “opgezwollen bloembodem” en dus niet de echte vrucht.

De naam ananassa in de wetenschappelijke naam verwijst naar de ananas, vanwege de lichte ananasachtige smaak die sommige mensen bij de oorspronkelijke vruchten waarnamen.

 7,50 15,00

Aardbei (Fragaria x ananassa) voor paarden

Aardbei (Fragaria x ananassa) voor paarden biedt een scala aan voordelen, waaronder ondersteuning van de spijsvertering, ontstekingsremming, verbetering van de urinaire gezondheid en het bevorderen van wondgenezing. Het is traditioneel in gebruik als een veelzijdig kruid dat zowel intern als extern is toe te passen om het algehele welzijn van paarden te verbeteren.

Belangrijke bestanddelen van aardbei

Belangrijke werkzame stoffen in blad van de aardbei zijn quercetine, kaempferol en myricetine. Dit zijn stoffen die ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen hebben. De werking hiervan wordt uitvoerig onderzocht. Kijk bij het tabblad wetenschap voor meer informatie.

De traditionele redenen voor het gebruik van aardbei

Er zijn 8 redenen waarom blad van de aardbei traditioneel in gebruik is, namelijk:

  1. Ondersteuning van de spijsvertering
  2. Ontstekingsremmende eigenschappen
  3. Ondersteuning van de urinaire gezondheid
  4. Ondersteuning van de gezondheid van de huid
  5. Antioxidante eigenschappen
  6. behandeling van gezondheidsproblemen van de mond
  7. Ondersteuning van immuniteit
  8. Verzachting van oogproblemen

Ondersteuning van de spijsvertering

Aardbeiblad staat bekend om zijn vermogen om maagklachten te verlichten. Het helpt bij diarree en spijsverteringsproblemen door de samentrekkende eigenschappen die helpen om de darmflora te reguleren. Het blad kan helpen bij het verlichten van lichte darmkrampen en ongemak in het spijsverteringskanaal van het paard.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Aardbeiblad heeft ook milde ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, zowel intern (bijvoorbeeld in de darmen) als extern bij huidirritaties.

Ondersteuning van de urinaire gezondheid

Aardbeiblad staat daarnaast bekend als een mild diureticum, wat betekent dat het de urinestroom kan bevorderen. Dit helpt bij het reinigen van de nieren en het verbeteren van de urinewegen, wat vooral nuttig kan zijn voor paarden met nier- of blaasproblemen.

Ondersteuning van de gezondheid van de huid

Aardbeiblad kan extern worden gebruikt voor de behandeling van kleine snijwonden, schaafwonden en huidontstekingen. De samentrekkende werking van het blad helpt bij het bevorderen van de genezing en het verminderen van zwelling.

Antioxidante eigenschappen

Het blad van de aardbei bevat antioxidanten die helpen om cellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen, wat bijdraagt aan de algehele gezondheid van paarden en hun weerstand tegen ziekten kan verbeteren.

Behandeling van gezondheidsproblemen van de mond

Traditioneel wordt aardbeiblad gebruikt om tandvleesproblemen en mondinfecties te verzachten. Het heeft een mild samentrekkend effect dat helpt bij het verminderen van ontstekingen in de mond en het bevorderen van gezond tandvlees.

Ondersteuning van de immuniteit

De vitaminen en mineralen in aardbeiblad, waaronder vitamine C, dragen bij aan de versterking van het immuunsysteem en helpen het paard om beter bestand te zijn tegen infecties.

Verzachting van oogproblemen:

Aardbeiblad wordt soms gebruikt in kompressen om ontstoken of geïrriteerde ogen te verzachten, vooral wanneer er sprake is van lichte ooginfecties of allergische reacties.

Algemeen over kruiden voor je paard

Wil je weten welke kruiden jouw paard mag eten? Bekijk dan ons kruidenoverzicht (PDF document)

Het gebruik van kruiden is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg een dierenarts voordat je kruiden  gebruikt bij drachtige of zogende merries, paarden die medicijnen krijgen of paarden met bekende aandoeningen. Het is namelijk mogelijk dat een specifiek kruid een bijwerking veroorzaakt of een wisselwerking heeft met met bepaalde geneesmiddelen.

We adviseren je jouw paard per dag niet meer dan 75 gram kruiden te geven. Je doseert veilig vanaf een paar gram per kruid per dag. Het verschilt uiteraard per kruid hoeveel schepjes je precies nodig hebt. Maar een paard is heel erg goed in het herkennen van geuren en vindt ook een klein beetje kruiden al erg lekker. Net zoals wij ons eten met kruiden op smaak brengen.

Twijfel je of je paard de kruiden wel lekker vindt? Kies dan voor het proefpakket, waarin je 5 verschillende kruiden krijgt.

Specifiek onderzoek naar de toepassing van aardbei bij paarden is er niet. Er is wel algemeen onderzoek gedaan naar de werkzame stoffen in aardbei.

Samenvatting van het onderzoek
Dit onderzoekswerk bewees wetenschappelijk dat Fragaria × ananassa een bron is van fytosteroïden. De twee geïsoleerde steroïden (1 en 2) werden geïsoleerd en gekarakteriseerd. De twee verbindingen vertoonden een bijna gelijk patroon van farmacologische activiteiten vanwege hun structurele overeenkomsten. De anticholinesterase-, COX-1/2- en 5-LOX-remmingen toonden aan dat beide fytosteroïden effectief zijn bij het behandelen van neurologische aandoeningen en ontstekingen. De activiteiten werden aangevuld met de antioxiderende activiteit, die nuttig zijn bij zowel Alzheimer- als ontstekingsdoelen. De moleculaire docking-studies toonden uitstekende bindingsenergieën voor AChE-, BChE-, COX-1/2- en 5-LOX-doelen. Er kan worden geconcludeerd dat beide geïsoleerde fytosteroïden (1 en 2) effectief zijn bij in vitro-doelen van Alzheimer en ontstekingen. Deze studie biedt een basislijn voor het gebruik van deze geïsoleerde verbindingen in in vivo- en moleculaire studies.

Mahnashi, M. H., & Alshehri, O. M. (2022). Isolation, In Vitro and In Silico Anti-Alzheimer and Anti-Inflammatory Studies on Phytosteroids from Aerial Parts of Fragaria × ananassa Duch. In Biomolecules (Vol. 12, Issue 10, p. 1430). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/biom12101430

× Contact via WhatsApp