Wilde marjolein (oregano)

Wilde marjolein, in de volksmond oregano (Origanum vulgare) is een aromatisch kruid dat veel wordt gebruikt in de keuken. Het heeft ook aanzienlijke gezondheidsvoordelen voor je paard, voornamelijk vanwege de antimicrobiële, antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Het kruid werd in de Griekse mythologie beschouwd als een symbool van vreugde en geluk. Het woord “oregano” komt van de Griekse woorden “oros” (berg) en “ganos” (vreugde), wat samen “vreugde van de bergen” betekent. Het werd vaak gebruikt in bruidskransen en ceremoniële kransen om geluk en voorspoed te brengen.

 4,95 8,95

​​Wilde marjolein of oregano (Origanum vulgare) voor paarden

Wilde marjolein of oregano (Origanum vulgare) voor paarden biedt een breed scala aan voordelen voor paarden, van ondersteuning van de spijsvertering en ademhaling tot het versterken van het immuunsysteem en het verlichten van ontstekingen. Door zijn krachtige antimicrobiële eigenschappen kan het helpen bij het bestrijden van infecties en het bevorderen van wondgenezing.

Belangrijke bestanddelen

Belangrijke werkzame stoffen in wilde marjolein zijn carvacrol, thymol en rozemarijnzuur, stoffen die samen ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen hebben. De werking is uitvoerig onderzocht. Kijk bij het tabblad wetenschap voor meer informatie.

De traditionele redenen voor het gebruik van wilde marjolein

Er zijn 10 redenen waarom wilde marjolein traditioneel in gebruik is, namelijk:

  1. Ondersteuning van de spijsvertering
  2. Antimicrobiële en antischimmelwerking
  3. Ondersteuning van het immuunsysteem
  4. Ontstekingsremmende eigenschappen
  5. Ondersteuning van de ademhalingsgezondheid
  6. Antioxidante eigenschappen
  7. Ondersteuning van de huidgezondheid
  8. Verlichting van pijn
  9. Regulering van het microbioom
  10. Ondersteuning van de voortplantingsgezondheid

Ondersteuning van de spijsvertering

Wilde marjolein stimuleert de spijsvertering en kan helpen bij het verminderen van indigestie, gasvorming en koliek bij paarden. Het bevordert de afgifte van spijsverteringssappen, wat de opname van voedingsstoffen verbetert.

Antimicrobiële en antischimmelwerking

Wilde marjolein bevat ook krachtige antimicrobiële en antischimmelcomponenten, zoals carvacrol en thymol, die helpen bij het bestrijden van bacteriële infecties en schimmels. Dit kan nuttig zijn bij paarden met huidinfecties, schimmelinfecties of inwendige bacteriële problemen.

Ondersteuning van het immuunsysteem

Wilde marjolein staat daarnaast bekend om zijn vermogen om het immuunsysteem te versterken. Het helpt paarden weerstand te bieden tegen infecties en bevordert algehele gezondheid en welzijn.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Het kruid heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verlichten van ontstekingen in de gewrichten en spieren van paarden. Dit kan nuttig zijn voor oudere paarden of dieren met ontstekingsgerelateerde aandoeningen.

Ondersteuning van de ademhalingsgezondheid

Wilde marjolein wordt traditioneel gebruikt om de ademhaling te ondersteunen. Het heeft slijmoplossende eigenschappen die helpen bij het vrijmaken van de luchtwegen en het verlichten van hoest en bronchitis. Dit is vooral nuttig voor paarden met ademhalingsproblemen of allergieën.

Antioxidante eigenschappen

Wilde marjolein bevat sterke antioxidanten die het lichaam van het paard beschermen tegen schade door vrije radicalen. Dit bevordert de algehele gezondheid.

Ondersteuning van de huidgezondheid

Oregano-olie wordt soms uitwendig gebruikt om wonden te behandelen en de genezing te versnellen. De antimicrobiële eigenschappen van het kruid kunnen helpen om infecties te voorkomen en het herstel van huidproblemen te bevorderen.

Verlichting van pijn

Dankzij de ontstekingsremmende werking kan wilde marjolein ook helpen bij het verlichten van pijn, vooral spier- en gewrichtspijn. Dit is nuttig voor paarden die herstellen van verwondingen of die lijden aan chronische pijn.

Regulering van het microbioom

De antimicrobiële eigenschappen van wilde marjolein kunnen helpen om een gezonde balans van bacteriën in de darmen te ondersteunen, wat leidt tot een gezondere spijsvertering en een betere opname van voedingsstoffen.

Ondersteuning van de voortplantingsgezondheid

In de traditionele geneeskunde wordt wilde marjolein soms gebruikt om hormonale onevenwichtigheden te helpen reguleren, wat vooral nuttig kan zijn voor merries die last hebben van hormonale schommelingen.

Algemeen over kruiden voor je paard

Wil je weten welke kruiden jouw paard mag eten? Bekijk dan ons kruidenoverzicht (PDF document)

Het gebruik van kruiden is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg een dierenarts voordat je kruiden  gebruikt bij drachtige of zogende merries, paarden die medicijnen krijgen of paarden met bekende aandoeningen. Het is namelijk mogelijk dat een specifiek kruid een bijwerking veroorzaakt of een wisselwerking heeft met met bepaalde geneesmiddelen.

We adviseren je jouw paard per dag niet meer dan 75 gram kruiden te geven. Je doseert veilig vanaf een paar gram per kruid per dag. Het verschilt uiteraard per kruid hoeveel schepjes je precies nodig hebt. Maar een paard is heel erg goed in het herkennen van geuren en vindt ook een klein beetje kruiden al erg lekker. Net zoals wij ons eten met kruiden op smaak brengen.

Twijfel je of je paard de kruiden wel lekker vindt? Kies dan voor het proefpakket, waarin je 5 verschillende kruiden krijgt.

Wetenschappelijk onderzoek naar de werking van oregano bij paarden is er niet, maar er is wel onderzoek naar de werking van de bestanddelen van oregano (bijvoorbeeld toegediend als essentiële olie).

Avola, R., Granata, G., Geraci, C., Napoli, E., Graziano, A. C. E., & Cardile, V. (2020). Oregano (Origanum vulgare L.) essential oil provides anti-inflammatory activity and facilitates wound healing in a human keratinocytes cell model. In Food and Chemical Toxicology (Vol. 144, p. 111586). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.fct.2020.111586

Zhang, L. Y., Peng, Q. Y., Liu, Y. R., Ma, Q. G., Zhang, J. Y., Guo, Y. P., Xue, Z., & Zhao, L. H. (2021). Effects of oregano essential oil as an antibiotic growth promoter alternative on growth performance, antioxidant status, and intestinal health of broilers. In Poultry Science (Vol. 100, Issue 7, p. 101163). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.psj.2021.101163

Cervato, G., Carabelli, M., Gervasio, S., Cittera, A., Cazzola, R., & Cestaro, B. (2000). Antioxbdant properties of oregano (Origanum vulgare) leaf extracts. In Journal of Food Biochemistry (Vol. 24, Issue 6, pp. 453–465). Hindawi Limited. https://doi.org/10.1111/j.1745-4514.2000.tb00715.x

× Contact via WhatsApp