Pepermunt

Blad van de pepermunt (Mentha x piperita) is een populair kruid voor paarden vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Het blad bevat menthol, wat bekend staat om zijn verzachtende werking op de spijsvertering. Pepermunt kan helpen om gasvorming te verminderen, krampen te verlichten en de eetlust te stimuleren, vooral bij paarden met een gevoelige maag of die last hebben van stressgerelateerde spijsverteringsproblemen. Daarnaast heeft pepermuntblad een aangename, frisse geur en smaak, wat het een natuurlijke eetlustopwekker maakt. Het is ook mild ontstekingsremmend en kan helpen bij het verlichten van ademhalingsproblemen.

Deze plant is eigenlijk een natuurlijke hybride van watermunt (Mentha aquatica) en groene munt (Mentha spicata). De kruising is niet in het wild ontstaan, maar werd door mensen gekweekt vanwege de krachtige geur en smaak.

Pepermunt heeft een lange geschiedenis in zowel de culinaire wereld als de geneeskunde. Al in de tijd van de oude Egyptenaren werd het gebruikt als een geurige toevoeging aan drankjes en als een medicijn tegen maagklachten. Bovendien wordt pepermuntolie al eeuwenlang gebruikt om hoofdpijn te verlichten en de adem op te frissen.

Een ander interessant feit is dat pepermuntolie vaak wordt gebruikt om muizen en andere knaagdieren op afstand te houden. De sterke geur van menthol, het belangrijkste bestanddeel van de olie, is onaangenaam voor deze dieren, waardoor pepermunt een natuurlijke manier is om ongewenste gasten buiten de deur te houden.

 7,50 15,00

Pepermunt (Mentha x piperita) voor paarden

Pepermunt (Mentha x piperita) voor paarden is een aromatisch kruid dat bekend staat om zijn verfrissende geur en helende eigenschappen. Het wordt traditioneel gebruikt bij paarden vanwege zijn gunstige effecten op de spijsvertering, ademhaling en algehele welzijn. 

Belangrijke bestanddelen van pepermunt

Belangrijke werkzame stoffen in pepermunt zijn menthol, menthon en limonene. Dit zijn stoffen die verkoelende en pijnstillende eigenschappen hebben. De werking hiervan is uitvoerig onderzocht. Kijk bij het tabblad wetenschap voor meer informatie.

De traditionele redenen voor het gebruik van pepermunt

Er zijn 10 redenen waarom pepermunt traditioneel in gebruik is, namelijk:

  1. Ondersteuning van de spijsvertering
  2. Kalmerend effect op de luchtwegen
  3. Ontstekingsremmende eigenschappen
  4. Kalmerend en verkoelend effect
  5. Verbetering van de gezondheid van het immuunsysteem
  6. Ondersteuning van de gezondheid van de mond
  7. Antioxidante eigenschappen
  8. Huidverzorging en genezing
  9. Ondersteuning van de eetlust en vertering van vetten
  10. Verfrissing van de drinkbak

Ondersteuning van de spijsvertering

Pepermunt wordt traditioneel gebruikt om maagklachten zoals indigestie, gasvorming en winderigheid te verlichten. Het helpt bij het ontspannen van de spieren van het spijsverteringsstelsel, wat krampen en koliek kan verminderen. Pepermunt stimuleert daarnaast de eetlust bij paarden en wordt vaak gegeven aan kieskeurige eters of paarden die herstellen van ziekte.

Kalmerend effect op de luchtwegen

Pepermunt heeft ook slijmoplossende eigenschappen en kan helpen bij het openen van de luchtwegen. Het wordt vaak gebruikt om hoest, bronchitis en andere ademhalingsproblemen te verlichten. De verfrissende geur van pepermunt kan ook de ademhaling van paarden verlichten, vooral tijdens periodes van benauwdheid of allergieën.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Pepermunt bevat daarnaast menthol, een krachtige ontstekingsremmer, die kan helpen bij het verlichten van ontstekingen in de luchtwegen, spijsverteringsorganen en gewrichten. Door de ontstekingsremmende werking kan pepermunt ook bijdragen aan het verlichten van spierpijn en gewrichtsontstekingen.

Kalmerend en verkoelend effect

Pepermunt heeft verder een kalmerend effect op het zenuwstelsel en kan helpen bij het verminderen van stress en spanning bij paarden, bijvoorbeeld tijdens transport of andere stressvolle situaties. Wanneer uitwendig toegepast, heeft pepermunt een verkoelend effect, wat het nuttig maakt bij het verlichten van jeuk, insectenbeten of lichte huidirritaties.

Verbetering van de gezondheid van het immuunsysteem

Pepermunt heeft antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van bacteriële infecties en het versterken van het immuunsysteem, vooral bij paarden met luchtwegproblemen. Traditioneel wordt pepermunt ook gezien als een ontgiftend middel dat de lever kan ondersteunen bij het verwerken van gifstoffen.

Ondersteuning van de gezondheid van de mond

Pepermunt wordt ook vaak gebruikt om de adem te verfrissen en kan helpen bij het verminderen van slechte adem bij paarden.

Antioxidante eigenschappen

De antioxidanten in pepermunt helpen cellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen, wat kan bijdragen aan de algehele gezondheid en vitaliteit van paarden.

Huidverzorging en genezing

Uitwendig is pepermuntolie verder te gebruiken om de huid te verzachten en te kalmeren bij irritaties, schaafwonden of insectenbeten. De verkoelende werking van menthol helpt ook om ontstekingen te verminderen.

Ondersteuning van de eetlust en vertering van vetten

Pepermunt bevordert daarnaast de productie van gal, wat de vertering van vetten ondersteunt. Dit kan vooral nuttig zijn voor paarden die een vetrijk dieet volgen.

Verfrissing van de drinkbak

Een paar bladeren van pepermunt in de drinkbak kunnen het water ten slotte aantrekkelijker maken voor paarden, waardoor ze meer drinken, wat vooral nuttig is bij warm weer of tijdens lange ritten.

Algemeen over kruiden voor je paard

Wil je weten welke kruiden jouw paard mag eten? Bekijk dan ons kruidenoverzicht (PDF document)

Het gebruik van kruiden is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg een dierenarts voordat je kruiden  gebruikt bij drachtige of zogende merries, paarden die medicijnen krijgen of paarden met bekende aandoeningen. Het is namelijk mogelijk dat een specifiek kruid een bijwerking veroorzaakt of een wisselwerking heeft met met bepaalde geneesmiddelen.

We adviseren je jouw paard per dag niet meer dan 75 gram kruiden te geven. Je doseert veilig vanaf een paar gram per kruid per dag. Het verschilt uiteraard per kruid hoeveel schepjes je precies nodig hebt. Maar een paard is heel erg goed in het herkennen van geuren en vindt ook een klein beetje kruiden al erg lekker. Net zoals wij ons eten met kruiden op smaak brengen.

Twijfel je of je paard de kruiden wel lekker vindt? Kies dan voor het proefpakket, waarin je 5 verschillende kruiden krijgt.

× Contact via WhatsApp