Rode klaver

Rode klaver (Trifolium pratense) is een bloeiende plant uit de vlinderbloemigenfamilie, herkenbaar aan zijn bolvormige, roze-rode bloemen. Deze plant groeit veel in weilanden en wordt zowel in de landbouw als de kruidengeneeskunde gewaardeerd. In de fytotherapie wordt rode klaver gebruikt vanwege de gezondheidsvoordelen die het biedt, dankzij de aanwezigheid van fyto-oestrogenen (plantaardige oestrogenen), flavonoïden, en andere bioactieve stoffen.

Rode klaver (Trifolium pratense) is niet alleen een populaire plant is onder vee vanwege zijn voedingswaarde, maar ook een belangrijke rol speelt in de bodemvruchtbaarheid? Rode klaver behoort tot de vlinderbloemigen, wat betekent dat het stikstof uit de lucht kan binden in zijn wortels door een symbiose met bepaalde bacteriën. Deze stikstof komt vrij in de bodem, waardoor de grond vruchtbaarder wordt en andere planten beter kunnen groeien zonder kunstmatige meststoffen Daarnaast wordt rode klaver in de kruidengeneeskunde vaak gebruikt vanwege de fyto-oestrogenen die het bevat. Deze stoffen kunnen vrouwen helpen bij de verlichting van symptomen van de menopauze. De bloemen van rode klaver zijn aantrekkelijk voor bijen en andere bestuivers, waardoor ze bijdragen aan biodiversiteit in natuurlijke ecosystemen.

 8,95 16,95

Rode klaver (Trifolium pratense) voor paarden

Traditioneel gebruiken we rode klaver (Trifolium pratense) vanwege de gezondheidsvoordelen die het biedt, dankzij de aanwezigheid van fyto-oestrogenen (plantaardige oestrogenen), flavonoïden, en andere bioactieve stoffen.

Belangrijke bestanddelen

Rode klaver heeft een aantal belangrijke bestanddelen, namelijk 4 isoflavonen: genisteine, daidzeine, formononetine en biochanine A. De werking ervan richt zich op de hormoonhuishouding bij vrouwen en is op dit moment in onderzoek. Kijk bij het tabblad wetenschap voor meer informatie.

De traditionele redenen voor het gebruik van rode klaver

Er zijn 7 redenen waarom rode klaver traditioneel in gebruik is, namelijk:

  1. Ondersteuning van de spijsvertering
  2. Ontstekingsremmende eigenschappen
  3. Ondersteuning van de ademhaling
  4. Huid- en vachtgezondheid
  5. Ontgifting van het bloed
  6. Hormoonbalans
  7. Voedingswaarde

Hieronder staat van elke reden een korte beschrijving.

Ondersteuning van de spijsvertering

Rode klaver kan helpen om de spijsvertering te verbeteren, bijvoorbeeld het verminderen van gasvorming en een opgeblazen gevoel.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Van het kruid wordt gezegd dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het kan nuttig zijn voor paarden met ontstekingen of gewrichtsproblemen.

Ondersteuning van de ademhaling

Traditioneel gebruiken we het kruid om ademhalingsproblemen, zoals hoest en bronchitis, te verlichten. Het werkt slijmoplossend en helpt de luchtwegen vrij te maken.

Huid- en vachtgezondheid

Rode klaver kan helpen bij huidproblemen, zoals jeuk of huiduitslag, door zijn genezende en verzachtende eigenschappen.

Ontgifting van het bloed

Traditioneel nam men aan dat rode klaver helpt bij het reinigen van het bloed en het bevorderen van de afvoer van gifstoffen, wat de algehele gezondheid van het paard ondersteunt.

Hormoonbalans

Door de fyto-oestrogenen kan het bijdragen aan de hormonale balans, wat vooral nuttig kan zijn voor merries tijdens de voortplantingscyclus of bij hormonale schommelingen.

Voedingswaarde

Het kruid is een rijke bron van eiwitten, vitamines en mineralen, wat helpt om de algehele voedingswaarde van het dieet van het paard te verhogen.

Algemeen over kruiden voor je paard

Wil je weten welke kruiden jouw paard mag eten? Bekijk dan ons kruidenoverzicht (PDF document)

 

We adviseren je jouw paard per dag niet meer dan 75 gram kruiden te geven. Je doseert veilig vanaf een paar gram per kruid per dag. Het verschilt uiteraard per kruid hoeveel schepjes je precies nodig hebt. Maar een paard is heel erg goed in het herkennen van geuren en vindt ook een klein beetje kruiden al erg lekker. Net zoals wij ons eten met kruiden op smaak brengen.

Twijfel je of je paard de kruiden wel lekker vindt? Kies dan voor het proefpakket, waarin je 5 verschillende kruiden krijgt.

Het gebruik van kruiden is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg een dierenarts voordat je kruiden  gebruikt bij drachtige of zogende merries, paarden die medicijnen krijgen of paarden met bekende aandoeningen. Het is namelijk mogelijk dat een specifiek kruid een bijwerking veroorzaakt of een wisselwerking heeft met met bepaalde geneesmiddelen.

× Contact via WhatsApp