Passiekruid

Passiebloem (Passiflora incarnata), ook wel passiekruid genoemd, is een plant die bekend staat om zijn kalmerende eigenschappen. Bij paarden wordt het soms gebruikt als een natuurlijk supplement om stress en angst te verminderen.

De naam “Passiflora” komt van missionarissen in Zuid-Amerika, die in de bloemen symbolen van het lijden van Christus zagen, zoals de doornenkroon. De bloemen van de passiebloem zijn opvallend en vaak kleurrijk, met complexe structuren die bestoven worden door specifieke insecten en kolibries. Passiekruid werd door de inheemse volkeren van Noord- en Zuid-Amerika gebruikt als middel tegen slapeloosheid en zenuwaandoeningen, voordat het zijn weg vond naar de moderne fytotherapie. Sommige soorten passiebloem produceren eetbare vruchten, zoals de passievrucht, hoewel de meest gebruikte soort voor medicinale doeleinden (Passiflora incarnata) meestal niet wordt gegeten.

 6,95 12,50

Passiekruid voor paarden

Passiekruid of passiebloem (Passiflora incarnata) voor paarden is een plant die bekend staat om zijn kalmerende eigenschappen. De belangrijkste toepassing bij paarden is om stress en angst te verminderen, maar er zijn meer toepassingen van deze plant.

Belangrijke bestanddelen

Passiebloem heeft een aantal belangrijke bestanddelen, zoals een combinatie van vitexine en apigenine en harmine en harmaline, die bekend staan om rustgevende eigenschappen. Daarnaast bevat passiebloem het ontstekingsremmende chrysine. Al deze bestanddelen staan in de belangstelling van wetenschappelijk onderzoek. Kijk bij het tabblad wetenschap voor meer informatie.

De traditionele redenen voor het gebruik van passiekruid

Er zijn 5 redenen waarom passiebloem traditioneel in gebruik is, namelijk:

  1. Stress en angstvermindering
  2. Verbetering van de slaap
  3. Verzachting van spijsverteringsproblemen
  4. Ondersteuning van herstel
  5. Gebruik bij hormonale balans

Hieronder staat van elke reden een korte beschrijving.

Stress en angstvermindering

Passiekruid heeft een kalmerende werking op het zenuwstelsel, wat het nuttig maakt voor nerveuze of gestreste paarden, bijvoorbeeld bij transport of wedstrijden.

Verbetering van de slaap

Bij paarden die moeite hebben om rustig te blijven of te slapen, kan passiekruid helpen door de algehele ontspanning te bevorderen.

Verzachting van spijsverteringsproblemen

Omdat stress vaak de spijsvertering beïnvloedt, kan passiekruid indirect helpen bij maagklachten door nervositeit.

Ondersteuning van herstel

Het bevordert ontspanning, wat herstel na inspanning kan ondersteunen, vooral bij paarden die moeilijk tot rust komen na fysieke activiteit.

Gebruik bij hormonale balans

In combinatie met andere kruiden is het mogelijk dit kruid in te zetten om hormonale schommelingen bij merries te ondersteunen, vooral wanneer stress een factor is.

Algemeen over kruiden voor je paard

Wil je weten welke kruiden jouw paard mag eten? Bekijk dan ons kruidenoverzicht (PDF document)

 

Het gebruik van kruiden is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg een dierenarts voordat je kruiden  gebruikt bij drachtige of zogende merries, paarden die medicijnen krijgen of paarden met bekende aandoeningen. Het is namelijk mogelijk dat een specifiek kruid een bijwerking veroorzaakt of een wisselwerking heeft met met bepaalde geneesmiddelen.

We adviseren je jouw paard per dag niet meer dan 75 gram kruiden te geven. Je doseert veilig vanaf een paar gram per kruid per dag. Het verschilt uiteraard per kruid hoeveel schepjes je precies nodig hebt. Maar een paard is heel erg goed in het herkennen van geuren en vindt ook een klein beetje kruiden al erg lekker. Net zoals wij ons eten met kruiden op smaak brengen.

Twijfel je of je paard de kruiden wel lekker vindt? Kies dan voor het proefpakket, waarin je 5 verschillende kruiden krijgt.

× Contact via WhatsApp