Framboos

Blad van de framboos (Rubus idaeus) biedt diverse voordelen voor je paard. Het ondersteunt de gezondheid van de baarmoeder, vooral tijdens de dracht en bevalling, dankzij zijn tonische en samentrekkende eigenschappen. Het helpt bij het reguleren van de spijsvertering en kan diarree verminderen. Frambozenblad bevat antioxidanten die het immuunsysteem versterken en ontstekingen verminderen. Daarnaast draagt het bij aan de algehele gezondheid door het leveren van essentiële vitaminen en mineralen.

De bladeren worden al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijk kruidengeneesmiddel, vooral in de vorm van frambozenbladthee. Deze thee is vooral populair onder zwangere vrouwen omdat het wordt geloofd dat het helpt bij het versterken van de baarmoederspieren en het vergemakkelijken van de bevalling. Hoewel er wetenschappelijke studies zijn die dit ondersteunen, is het gebruik ervan gebaseerd op lange tradities in de kruidengeneeskunde.

Daarnaast heeft Rubus idaeus ook een rijke culturele en mythologische achtergrond. In de Griekse mythologie wordt verteld dat frambozen oorspronkelijk wit waren, maar dat ze rood werden toen de nimf Ida, naar wie de plant is vernoemd, zich prikte aan een doorn terwijl ze frambozen voor de jonge Zeus plukte. Haar bloed zou de vruchten hun karakteristieke rode kleur hebben gegeven.

 4,95 8,95

Frambozenblad heeft talrijke voordelen voor paarden, vooral in het ondersteunen van hormonale balans, spijsvertering, vruchtbaarheid en algehele gezondheid. Door de rijke voedingsstoffen en de traditionele geneeskrachtige eigenschappen wordt het vaak gebruikt bij merries, maar het kan ook nuttig zijn voor andere paarden als een algemeen gezondheidsbevorderend kruid.

1. Ondersteuning van de hormonale balans bij merries
Traditioneel werd frambozenblad vaak gegeven aan merries om de hormonale balans te ondersteunen, vooral tijdens hun cyclus. Het kan helpen om stemmingswisselingen en stress te verminderen, waardoor het wordt beschouwd als een natuurlijk rustgevend middel. Frambozenblad staat bekend om zijn versterkende werking op de baarmoeder en werd vaak gebruikt voor merries die problemen hadden met vruchtbaarheid of tijdens de zwangerschap. Het kan helpen bij het bevorderen van gezonde weeën en het verkorten van de hersteltijd na de bevalling.

2. Bevordering van de spijsvertering
Frambozenblad heeft licht samentrekkende eigenschappen, wat traditioneel werd gebruikt om diarree en andere spijsverteringsproblemen te verlichten. Het helpt bij het verstevigen van de darmwand en kan de spijsvertering ondersteunen. Het werd vaak gegeven om maagproblemen te kalmeren, vooral bij paarden met een gevoelige maag of neiging tot maagzweren.

3. Ondersteuning van de vruchtbaarheid
Vanwege de baarmoederversterkende eigenschappen werd frambozenblad traditioneel gevoerd aan merries om de reproductieve gezondheid te ondersteunen, wat gunstig kan zijn voor fokmerries. Het kan helpen bij de voorbereiding van de baarmoeder op de dracht en bevalling.

4. Ondersteuning van het immuunsysteem
Frambozenblad is rijk aan antioxidanten zoals vitamine C, die helpen het immuunsysteem van het paard te versterken en het lichaam beschermen tegen oxidatieve stress. Deze verbindingen in frambozenblad werken ontstekingsremmend en helpen het lichaam te beschermen tegen infecties en ziekten.

5. Ondersteuning van de algehele gezondheid
Frambozenblad is een rijke bron van essentiële mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer en kalium. Deze mineralen ondersteunen de gezondheid van de botten, spieren en het zenuwstelsel van het paard. Door de hoge concentratie aan vitamines en mineralen helpt frambozenblad bij het versterken van zachte weefsels en bindweefsels, wat bijdraagt aan een betere algehele gezondheid en herstel na inspanning.

6. Ondersteuning van de geboorte en dracht
Traditioneel werd frambozenblad gebruikt om de bevalling van merries te ondersteunen door de baarmoeder te versterken en te helpen bij een soepele en efficiënte bevalling. Het kan ook de herstelperiode na de geboorte verkorten.

7. Ontstekingsremmende eigenschappen
Frambozenblad heeft ontstekingsremmende eigenschappen die helpen bij het verminderen van zwellingen en pijn in het lichaam, wat nuttig kan zijn voor paarden met lichte gewrichtsproblemen of ontstekingen.

8. Ondersteuning van de nier- en blaasfunctie
Frambozenblad heeft een lichte diuretische werking, wat betekent dat het kan helpen bij het ondersteunen van de nierfunctie en het bevorderen van een gezonde urinewegen. Dit kan vooral nuttig zijn voor paarden die vatbaar zijn voor urinewegaandoeningen.

9. Traditioneel rustgevend middel
Vanwege de milde kalmerende eigenschappen werd frambozenblad traditioneel gebruikt om paarden te helpen ontspannen, vooral merries tijdens hun cyclus. Dit maakt het nuttig voor het verminderen van stress en angst bij paarden die snel nerveus of prikkelbaar zijn.

10. Versterking van het tandvlees
Door de licht samentrekkende werking werd frambozenblad traditioneel gebruikt om de gezondheid van het tandvlees te ondersteunen. Het kan helpen bij het versterken van het tandvlees en het verminderen van tandvleesproblemen.

We adviseren je jouw paard per dag niet meer dan 75 gram kruiden te geven. Je doseert veilig vanaf een paar gram per kruid per dag. Het verschilt uiteraard per kruid hoeveel schepjes je precies nodig hebt. Maar een paard is heel erg goed in het herkennen van geuren en vindt ook een klein beetje kruiden al erg lekker. Net zoals wij ons eten met kruiden op smaak brengen.

Twijfel je of je paard de kruiden wel lekker vindt? Kies dan voor het proefpakket, waarin je 5 verschillende kruiden krijgt.

Het gebruik van kruiden is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg een dierenarts voordat je kruiden  gebruikt bij drachtige of zogende merries, paarden die medicijnen krijgen of paarden met bekende aandoeningen. Het is namelijk mogelijk dat een specifiek kruid een bijwerking veroorzaakt of een wisselwerking heeft met met bepaalde geneesmiddelen.

× Contact via WhatsApp