Rozenbottel

Rozenbottel (Rosa canina) is een rijke bron van vitamine C en biedt verschillende voordelen voor paarden, vooral op het gebied van hun immuunsysteem, gewrichtsgezondheid, en algeheel welzijn.

De rozenbottel, ook wel bekend als hondsroos, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in Groot-Brittannië op grote schaal werden verzameld als bron van vitamine C. Omdat citrusvruchten schaars waren vanwege de blokkades, ontdekten mensen dat rozenbottels een uitzonderlijk hoog gehalte aan vitamine C bevatten, soms wel 20 keer meer dan sinaasappels. Ze werden gebruikt om siropen te maken die aan kinderen werden gegeven om hun immuunsysteem te versterken en scheurbuik te voorkomen.

Daarnaast heeft Rosa canina ook een symbolische betekenis in de folklore: in de middeleeuwen werd aangenomen dat de hondsroos beten van hondsdolle honden kon genezen, wat mogelijk de oorsprong van de naam “hondsroos” verklaart.

 8,95 24,95

Rozenbottel (Rosa canina) voor paarden

Rozenbottel (Rosa canina) voor paarden biedt tal van gezondheidsvoordelen voor paarden, van het versterken van het immuunsysteem en het verlichten van ontstekingen tot het ondersteunen van de gewrichtsgezondheid en het bevorderen van een gezonde huid en vacht. Door zijn rijke voedingswaarde en geneeskrachtige eigenschappen is rozenbottel een waardevol kruid in de traditionele verzorging van paarden, dat hun algehele gezondheid en welzijn kan verbeteren.

Belangrijke bestanddelen

Belangrijke werkzame stoffen in rozenbottel zijn vitamine c, zeaxanthine, lycopeen, beta-caroteen, biotine en pectine, stoffen die samen ontstekingsremmende en positieve eigenschappen hebben, de weerstand versterken en een positief effect kunnen hebben op het voorkomen van schade aan ogen en huid door UV en een bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van de hoeven van het paard. De werking hiervan wordt onderzocht. Kijk bij het tabblad wetenschap voor meer informatie.

De traditionele redenen voor het gebruik van rozenbottel

Er zijn 10 redenen waarom rozenbottel traditioneel in gebruik is, namelijk:

  1. Ondersteuning van het immuunsysteem
  2. Ontstekingsremmende eigenschappen
  3. Ondersteuning van de huid en vacht
  4. Ondersteuning van de spijsvertering
  5. Ondersteuning van de gewrichtsgezondheid
  6. Rijk aan antioxidanten
  7. Ondersteuning van het herstel na ziekte of verwonding
  8. Urineafdrijvend effect
  9. Ondersteuning van de hormonale gezondheid
  10. Verbetering van de hoefgezondheid

Ondersteuning van het immuunsysteem

Rozenbottel is een van de rijkste natuurlijke bronnen van vitamine C, wat helpt bij het versterken van het immuunsysteem van paarden. Dit kan bijdragen aan een betere weerstand tegen ziekten en infecties.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Rozenbottel bevat ook ontstekingsremmende bestanddelen zoals antioxidanten en galactolipiden, die helpen bij het verminderen van ontstekingen. Dit is vooral nuttig voor paarden met gewrichtsproblemen.

Ondersteuning van de huid en vacht

De aanwezigheid van antioxidanten en essentiële vetzuren in rozenbottel kan daarnaast helpen de huid en vacht van paarden gezond te houden. Het kan ook bijdragen aan de genezing van huidproblemen en wondjes.

Ondersteuning van de spijsvertering

Rozenbottel bevat vezels die de spijsvertering bevorderen en bijdragen aan een gezonde darmfunctie. Het kan helpen bij het reguleren van de stoelgang en het voorkomen van spijsverteringsproblemen.

Ondersteuning van de gewrichtsgezondheid

Naast het verlichten van ontstekingen, wordt rozenbottel traditioneel ook gebruikt om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen. Het helpt bij het verbeteren van de mobiliteit en flexibiliteit van paarden, vooral oudere paarden of paarden met stijve gewrichten.

Rijk aan antioxidanten

Rozenbottel is rijk aan antioxidanten, zoals flavonoïden, carotenoïden en vitamine E, die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam. Dit bevordert de algehele gezondheid en kan helpen bij het voorkomen van celbeschadiging.

Ondersteuning van het herstel na ziekte of verwonding

Dankzij de hoge concentratie vitamine C en andere voedingsstoffen kan rozenbottel helpen bij het versnellen van het herstel na ziekte, verwonding of zware inspanning. Het bevordert de genezing en herstelt het lichaam sneller.

Urineafdrijvend effect

Rozenbottel heeft een licht diuretisch effect, wat betekent dat het kan helpen bij het ondersteunen van de nieren en het bevorderen van een gezonde urinewegfunctie. Dit is nuttig voor paarden die gevoelig zijn voor blaas- of nierproblemen.

Ondersteuning van de hormonale gezondheid
Traditioneel wordt rozenbottel ook gebruikt om hormonale schommelingen bij merries te ondersteunen. Het kan helpen om ongemakken tijdens de cyclus te verlichten.

Verbetering van de hoefgezondheid

Rozenbottel bevat voedingsstoffen zoals biotine, die kunnen bijdragen aan gezonde hoefgroei. Dit kan helpen bij het verbeteren van de hoefkwaliteit en het voorkomen van broze hoeven.

Algemeen over kruiden voor je paard

Wil je weten welke kruiden jouw paard mag eten? Bekijk dan ons kruidenoverzicht (PDF document)

Het gebruik van kruiden is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg een dierenarts voordat je kruiden  gebruikt bij drachtige of zogende merries, paarden die medicijnen krijgen of paarden met bekende aandoeningen. Het is namelijk mogelijk dat een specifiek kruid een bijwerking veroorzaakt of een wisselwerking heeft met met bepaalde geneesmiddelen.

We adviseren je jouw paard per dag niet meer dan 75 gram kruiden te geven. Je doseert veilig vanaf een paar gram per kruid per dag. Het verschilt uiteraard per kruid hoeveel schepjes je precies nodig hebt. Maar een paard is heel erg goed in het herkennen van geuren en vindt ook een klein beetje kruiden al erg lekker. Net zoals wij ons eten met kruiden op smaak brengen.

Twijfel je of je paard de kruiden wel lekker vindt? Kies dan voor het proefpakket, waarin je 5 verschillende kruiden krijgt.

Hoewel er specifiek beperkt onderzoek is naar het gebruik van rozenbottel bij paarden, zijn er studies die de voordelen van rozenbottels ondersteunen.

Schwager, J., Hoeller, U., Wolfram, S., & Richard, N. (2011). Rose hip and its constituent galactolipids confer cartilage protection by modulating cytokine, and chemokine expression. In BMC Complementary and Alternative Medicine (Vol. 11, Issue 1). Springer Science and Business Media LLC. https://doi.org/10.1186/1472-6882-11-105

× Contact via WhatsApp